Ağaçta yetişen karpuz

Yıldız Teknik Üniversitesi’nin sıfır atık teknolojisi ile dünyada tek olan akıllı ve çevreci serasında karpuz ağaçta, dalında ve organik yetişirken, domateslerin lezzeti Çanakkale domatesini aratmıyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Haziran 2013 22:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ağaçta yetişen karpuz

Akademik eğitimin yanı sıra son dönemlerde özellikle bilim ve teknoloji alanındaki gelişmelerle adını duyuran Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Biyomühendislik Bölümü tarafından kurulan 'Akıllı Sera', çevreci anlayışla teknolojiyi bir araya getiriyor. Sıfır atık teknolojisiyle dünyada ilk olma özelliğini taşıyan 'Akıllı Sera'da, domatesten, bibere, patlıcandan, salatalığa, karpuzdan, kavuna kadar pek çok ürün organik bir şekilde yetiştiriliyor. Klasik tarımda yerde yetişen kavun, karpuz gibi ürünler, 'Akıllı Sera'da ise ağaçta yetişiyor.

REKTÖR İSMAİL YÜKSEK DALINDAN DOMATES KOPARDI

Serayı her hafta gezdiğini söyleyen Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü İsmail Yüksek, “Öğrenciler ve öğretim görevlileri burada araştırma geliştirme yapıyorlar hem de ürünleri yetiştiriyorlar” dedi.

Gelişmiş ülkelerin su ile bitkileri yetiştirme sistemini kullandıklarını dile getiren Rektör Yüksek,”Burada önemli olan hangi türün, hangi ürünün burada daha iyi yetiştiği daha verimli olduğu önemlidir” diye konuştu. İsmail Yüksel, İstanbul'un lalesinin de burada yetiştirileceğini söyledi.

SIFIR ATIK TEKNOLOJİSİ İLE DÜNYADA TEK

YTÜ Kimya-Metalurji Fakültesi Biyomühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Işıldak tarafından Davutpaşa Kampüsü'nde kurulan Akıllı Sera, birçok özelliği bir arada bulunduruyor. Yaklaşık 1 dönüm arazi üzerine kurulu seranın en önemli özelliklerinden bir tanesi sıfır atık teknolojisini kullanması. Tamamen YTÜ Öğretim Üyeleri'nin tasarımıyla geliştirilen Akıllı Sera bu özelliği ile diğer seralardan ayrılıyor. Sistemde kullanılan tüm maddeler ileri derece arıtmadan sonra tekrar sisteme

aktarılıyor.

"HEM AKILLI HEM ÇEVRECİ"

Akıllı Sera, smart özelliği sayesinde her türlü fonksiyonu on-line olarak takip ve müdahale edilebiliyor. Bu özelliği sayesinde gerektiğinde seraya günlerce hiç

uğramadan kontrol sağlanabiliyor. İnternet aracığıyla seradaki hava, nem, su ve vitamin durumları takip edilip gerektiğinde ayarlama yapılabiliyor.

"KLASİK TARIMDAN 10 KAT DAHA VERİMLİ"

Veriminin yüksek olması ile dikkat çeken Akıllı Sera'nın uzaktan ve otomatik takip sistemleri sayesinde yetişen ürünler optimum düzeyde vitamin ve mineral aldığı için verim de bir o kadar yüksek oluyor. Akıllı Sera, klasik tarıma göre verimi 10 kat artırıyor. Bu yönüyle dünyanın ileride karşı karşıya kalacağı öngörülen küresel

kıtlık sorununa çözüm olabileceği değerlendirmesi yapılıyor.

"DALINDAN TAM ORGANİK KARPUZ"

Akıllı Sera'da biberden, domatese, salatalıktan, patlıcana, marula, kavun, karpuz ve çileğe kadar kadar çeşitli yelpazede ürünler yetiştiriliyor. Normal şartlarda toprak üstünde yetişen kavun ve karpuz gibi meyveler ise Akıllı Sera'da sıra dışı bir yöntemle yetiştiriliyor. Karpuz ve kavun için özel bir sistemin geliştirildiği serada, bu iki meyve yukarı doğru büyüyen dallarda yetişiyor. Hızlı bir şekilde büyüyen karpuz ve kavunlar düşmemesi için filelerin içine koyularak tavana sabitleniyor.

Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Işıldak, seranın tamamen yerli kaynaklar ve YTÜ Öğretim Üyeleri'nin katkılarıyla hayata geçirildiğini söyledi. Akıllı Sera'da yetişen sebzelerin toprak yerine suda büyüdüğünü belirten Işıldak, “Biyomühendislikte elde edilen gelişmeleri tarımsal üretime yansıtarak tam otomatik ve çok kaliteli ürün yetiştiren etkin bir sera ortamı hazırladık“ dedi.

"1 DÖNÜMDE 100 TON ÜRÜN YETİŞİYOR''

Akıllı Sera'da yetişen ürünlerin aroma, görüntü ve besin değeri olarak organik üründen bir adım daha ötede olduğunu dile getiren Işıldak, “Yapılan çalışmalar, bu tekniklerle üretilen ürünün organik üründen içerik olarak daha iyi olduğunu göstermektedir. Dolayısıyla biz arazinin çok değerli olduğu bir bölgede bu tekniği uygulayarak etkin bir üretim nasıl yapılır, bunu gösteriyoruz” diye konuştu.

Akıllı Sera'da 300 metrekarelik bir alanda bin 650 domatesin yetiştirildiğini anlatan İbrahim Işıldak, bu kadar ufak bir alandan yaklaşık 25 ton ürün beklediklerini dile getirdi. Işıldak, aynı teknikler kullanılarak sadece 1 dönümlük bir araziden 100 ton kadar ürün alınabileceğini aktardı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber