Kredi Kartları Tasarısı'na tepki

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Ocak 2006 13:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Başkanı Turhan Çoker, bu hafta içinde TBMM'de görüşülecek Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu Tasarısı'nın tüketiciye herhangi bir çözüm getirmeyeceğini iddia etti.

Çoker düzenlediği basın toplantısında, kredi kartı sayısının 2004 yılında 26 milyon 681 bin 128 iken bu sayının 2005 yılında 29 milyon 978 bin 243'e çıktığını söyledi.

Çoker, kredi kartıyla yapılan işlem sayısının 2004 yılında 1 milyar 136 milyon 300 bin iken, 2005 yılında 1 milyar 241 milyon 227 bin 725'e yükseldiğine dikkat çekerek, "Her geçen gün kredi kartı sayısı, kredi kartı ile yapılan işlem sayısı ile alışveriş tutarı artmaktadır" dedi.

Kredi kartları nedeniyle yaşanan en önemli sorunlardan birisinin yüksek oranlarda akdi faiz olduğunu vurgulayan Çoker, enflasyonun yıllık yüzde 8'in altında ve yasal faizin yıllık yüzde 12 iken kredi kartlarına uygulanan yıllık akdi faiz oranının yüzde 100'ün üzerinde olduğunu belirtti. Çoker, kredi kartlarının bankacılık ciddiyetiyle bağdaşmadığını, marketlerin içinde, yol kenarlarında ve sokak aralarında dağıtılmaya çalışıldığını kaydetti. Kredi kartları konusunda yaşanan sorunlara çözüm getirebilmek için yasal bir düzenleme yapılması gerektiğinin açık olduğunun altını çizen Çoker, söz konusu kanun tasarısında ise akdi faizin düşürülmesi konusunda herhangi bir düzenleme yapılmadığını iddia etti.

Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanun Tasarısı'nın Türk hukuk sisteminde ikili bir yapının oluşmasını yol açacağını ileri süren Çoker, "Bilindiği gibi, Türk hukuk sisteminde iki tür bankacılılık bulunmaktadır. Bunlardan biri mevduat (ticaret) bankacılığı, diğeri de yatırım (kalkınma) bankacılığıdır. Bu tasarı üçüncü bir kategori olarak, katılım bankacılığı kavramının hukuk sistemimizdeki yeri pekiştiriliyor" diye konuştu. Çoker şunları dile getirdi:

"Bankacılık sistemimize paralel yeni bir bankacılık sistemi getirilmektedir. Katılım bankaları, İslami bankacılığın kurumlarının bankacılık sistemimizin yanına konmasıdır. Akdi faizin kanuni faizin iki katından yüksek olmayacağına ilişkin bir hüküm getirilmelidir. Katalım bankacılığı ve Katılım Bankaları Birliği'ne ilişkin düzenlenen kanun tasarısından çıkarılmalıdır. Bankacılık ciddiyetine uygun olmayan kredi kartı dağıtımının engellenmesine ilişkin düzenleme yapılmalıdır. Şu anda mağdur olan ve büyük sıkıntılar çeken yüz binlerce kredi kartı mağduruna ödemede kolaylık sağlayan bir çözüm getirilmelidir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber