MEB, okulların ve öğretmenlerin denetlenmesinde öğrencilerin de görüşünü alacak ve öğretmenlere ''performans değerlendirmesi'' notu verecek.

Haber Giriş : 18 Aralık 2003 13:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEB, okulların ve öğretmenlerin denetlenmesinde öğrencilerin de görüşünü alacak ve öğretmenlere ''performans değerlendirmesi'' notu verecek.

Uygulama, bir süre sonra velileri de kapsayacak şekilde genişletilecek.

''Personelin verimliliğini artırmak'' amacıyla değerlendirme sistemini değiştiren MEB, ''Ortaöğretimde Denetim ve Performans Değerlendirme Esasları'' belirledi.

Bir süredir bazı liselerde pilot olarak uygulanan yönteme göre, ''öğretmenler'', ''okullar'' ve ''yöneticiler'' bu amaçla hazırlanmış kriterlere göre denetlenecek.

Öğretmenlerin performansı değerlendirilirken hem kendilerinin hem de öğrencilerin, diğer branş öğretmenlerinin ve okul müdürlerinin görüşleri alınacak.

Öğretmenlerin performansının değerlendirilmesinde öğrencilerin görüşü yüzde 15 oranında etkili olacak. Müfettişin değerlendirmesi yüzde 50, diğer öğretmen ve yöneticilerin değerlendirmesi de yüzde 35 düzeyinde olacak.

Görüş bildirecek öğrenciler, öğretmenlerin ders verdiği öğrenci sayısının yüzde 5 veya 10'u civarında olacak. Örneğin, öğretmenin branşında okuttuğu öğrenci sayısı 300'e kadar ise bu öğrencilerden 25 veya 30'unun görüşü alınacak.

Öğrencilerden ''Öğretmenin alanında bilgili olup olmadığı, derslerde günlük hayattan örnekler verip vermediği, öğrencilerin bireysel farklılıklarını göz önüne alıp almadığı, öğrencilerin eğitim öğretim veya kişisel problemlerinin çözümünde yardımcı olup olmadığı, veliyle işbirliği yapıp yapmadığı, ders çalışma konusunda öğrencileri bilgilendirip bilgilendirmediği'' yönünde görüş alınacak.

Ayrıca, öğrencilere öğretmenin kişisel özellikleriyle ilgili (hoşgörülü, sabırlı olup olmadığı, öğrencilerine eşit davranıp davranmadığı, kendine güven duyup duymadığı, sınıfın kurallarını öğrencilerle birlikte belirleyip belirlemediği, öğrencilerin görüş ve düşüncelerine önem verip vermediği) görüşlerine de başvurulacak.

Öğrencilerin yanı sıra, diğer branş öğretmenlerinin, okul yöneticilerinin ve uygulama oturduktan sonra velilerin de görüşleri sorulacak.

Bakanlık müfettişleri, tüm verileri elde ettikten sonra, bu konuda hazırlanmış kriterler çerçevesinde öğretmenlerle ilgili kendi görüşlerini ekleyecek. Bu bilgiler bilgisayar ortamına aktarılacak ve öğretmene ''performans notu'' verilecek. Notlar, 100 puan üzerinden verilecek ve 59 puanın altında kalan öğretmenler ''yetersiz'' oldukları için hizmetiçi eğitime alınacak.

PERFORMANS NOTU SİCİLİ ETKİLEYECEK

''Ortaöğretimde Denetim ve Performans Değerlendirme Esasları'' konulu kitapta ''öğretmenlerin performans değerlendirmesi''nin amacı şöyle anlatıldı:

''Öğretmenlerin performanslarının değerlendirilmesi sonucunda elde edilen verilerin, öğretmen yetiştirme politikasının geliştirilmesinde,öğretmen yetiştiren yükseköğretim kurumlarının programlarını gözden geçirmelerinde, öğretmen adaylarının hizmet öncesi yetiştirilmesinde, eğitim-öğretim kurumlarının ihtiyacı olan öğretmenlerin seçiminde, öğretmenlerin adaylık sürecinde ve hizmet içinde yetiştirilmelerinde, öğretmenlerin görevde yükselmelerinde ve terfilerinde, öğretmenler için performansa dayalı bir ödüllendirme ücret sistemi getirilmesinde değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.''

OKULLARIN DENETİMİ

Bakanlık müfettişlerinin okulları denetimi de öğrencilerin, öğretmenlerin ve yöneticilerin görüşleri doğrultusunda şekillenecek.

Bu amaçla, okulun fiziki donanımının yeterli olup olmadığı, amacına uygun kullanılıp kullanılmadığı, okul içinde ve çevresinde güvenlik önlemi alınıp alınmadığı, yangın, deprem gibi olaylar için eğitim verilip verilmediği; okula-devam devamsızlık, kılık-kıyafet gibi konuların titizlikle takip edilip edilmediği, okulda Türkçe'nin doğru kullanılmasına duyarlılık gösterilip gösterilmediği, öğrencilerin sorunlarının çözümünde velilerle işbirliği yapılıp yapılmadığı, sorunların çözümünde öğrencilerin görüşlerinin alınıp alınmadığı konularında fikirlerine başvurulacak. Elde edilecek verilerde alınması gereken önlemleri belirleyecek.

MEB, ''Ortaöğretimde Denetim ve Performans Değerlendirme Esasları'' konusunda Bakanlık müfettişlerine seminer vermeye başladı. Bu esaslar doğrultusundaki denetimler Şubat 2004'ten itibaren başlatılacak.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber