Sultansazlığı ve kuşlar suya doydu

KAYSERİ'deki Sultansazlığı Kuş Cenneti'ndeki tatlı ve tuzlu göllerin son 25 yılın en sulu döneminde bulunduğu belirtildi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 29 Haziran 2013 11:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sultansazlığı ve kuşlar suya doydu

Sultansazlığı Milli Parkı'nda yerel gözlem ve havadan uçaklarla yapılan izleme sonucunda Erciyes Dağı eteklerindeki, Türkiye'nin önemli sulak alanlarından Sultarnsazlığı'ndaki su miktarının 1050 metre kodunun çok çok üstüne çıktı. Develi-Yahyalı ile Yeşilhisar ilçelerinin ortasında bulunan Sultansazlığı'nın 2009 yılı kış döneminde 58 kilometrelik alanda yüzde 5 olan su düzeyi geçen mart ayında yüzde 100'e, kuruyan Yay Gölü'nde ise su oranı ise, yüzde 80 oranına ulaştığı belirlendi.

Islak Alanlar ve Yönetimleri, Peyzaj Planlamada CBS ve Uzaktan Algılama alanlarında uzman olan, Sulak Alanlar toplantısı için Kayseri'ye gelen Gazi Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof.Dr. Nilgül Karadeniz, şöyle dedi:

"Sultansazlığı'nın yerel yaşam, doğal zenginlikleri, kerpiç evler, nüliferler, kamış, kındıra gibi sazlık ürünleri dahil değerler korunduğu takdirde eski haline gelebilir. Yaptığımız gezi ve incelemede bu gelişmenin ışıltılarını sevinerek görmüş bulunmaktayız. Ekolojik bakış açısıyla bakıldığında Sultan Sazlığı ve benzeri eko sistemlerde sürdürülebilirliğin ancak, akılcı planlama kararlarını alınmasıyla mümkün olabileceğini belirterek Sultan Sazlığı Türkiye'nin en önemli milli parklarından birisi olma özelliğini korumaktadır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber