Yaşadığını 1 yılda ispatladı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Ocak 2006 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yalova'nın Çiftlikköy İlçesi'nde oturan 99 yaşındaki Zeliha Barlas, hastaneden ilaç almak isterken nüfus kayıtlarında 1995 yılında öldüğü şeklinde bilgi olduğunu öğrenince, yaşadığını yaklaşık 1 yıl süren dava sonunda ispatladı.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Çiftlikköy Nüfus Müdürlüğü, 2004 yılında ilçede yaşayan 90 yaşın üzerindeki kişileri tespit etmek
amacıyla çalışma başlattı.
Nüfus müdürlüğünün talebi doğrultusunda jandarma, o günlerde 98 yaşında olan Zeliha Barlas'ın yaşayıp yaşamadığını Sultaniye Mahallesi Muhtarlığı'na sordu. Muhtarın, bu kişiyi tanımadığını ve ölmüş olabileceğini söylemesi üzerine, muhtar ve köy halkından iki şahidin imzasıyla Zeliha Barlas'ın 1995 yılında öldüğüne dair tutanak tutuldu ve nüfus kayıtlarına, ölüm tarihi 1 Temmuz 1995 olarak işlendiği öğrenildi.
Eşi Habip Barlas'ı 1996 yılında kaybeden Zeliha Barlas, ilaç almak için hastaneye gitti. Bilgisayar kayıtlarına giren eczacının, "Kayıtlarda ölü göründüğün için ilaç veremem" demesi üzerine durumu öğrenen Zeliha Barlas, 16 Mart 2005'te Yalova Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açtı.
Üç celselik davada muhtar ve şahitlerin, yaşlı kadının yaşayıp yaşamadığını bilmeden tutanak düzenlediklerini kabul etmesi üzerine mahkeme, 24 Kasım 2005'te temyiz yolu açık olmak kaydıyla Zeliha Barlas'ın ölüm kaydının iptaline karar verdi.
Barlas, itiraz süresinin dolmasının ardından kesinleşen kararı nüfus müdürlüğüne götürerek yaşadığını ispatladı ve kütükteki "öldü" bilgisini sildirdi.

"ANNEM ÇOK SIKINTI ÇEKTİ"
Zeliha Barlas'ın oğlu Cafer Barlas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yalnız yaşayan annesinin bu olay nedeniyle çok sıkıntı çektiğini söyledi.
Annesinin, psikolojik yıpranmanın yanı sıra hastaneden temin edememesi nedeniyle dışardan ilaç almak zorunda kalmasından dolayı zarar gördüğünü anlatan Barlas, şöyle konuştu:
"Bir yıl boyunca ölen babamın emekli maaşını da bu yüzden alamadı ve hiçbir sosyal haktan yararlanamadı. Gerekli kurumlara mahkeme sonucuna dair evrakları verdik. Şimdi beklemedeyiz. 1 yıl içinde alamadığı babamın emekli maaşının ödenmesini istiyoruz. Kendisi bu duruma hala inanamıyor. Mahkeme sonucuna çok sevindi. Kendisini zor durumda bırakan muhtar ve iki şahit hakkında dava açacağını söylüyor.
Bu tür yanlışlıkların bir daha yapılmaması istiyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber