Türkoğlu: Türkiye'de ilaç sarfiyatı çok fazla

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Ocak 2006 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) Başkanlığı Sağlık İşleri Genel Müdürü Sami Türkoğlu, Türkiye'de ilaç sarfiyatının çok fazla olduğunu, bunun en kısa zamanda önlenmesi gerektiğini söyledi.

Türkoğlu, akılcı ilaç kullanımı ile ilaç sarfiyatının önüne geçilerek tasarruf sağlanacağını, bilinçsiz ilaç kullanımı sonucu gelişebilecek hastalıkların önlenebileceğini söyledi.

İlaç sarfiyatının önlenememesi durumunda istenmeyen sonuçların doğabileceğine işaret eden Türkoğlu, 'Böyle giderse büyük rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar sağlanamaz" dedi.

Türkoğlu, ilaçların gerekli durumlarda ve kuralına uygun şekilde kullanılması için öncelikle eğitimin şart olduğuna dikkati çekti. Bu konuda Tıp fakültelerinde verilen eğitimin gözden geçirilmesi gerektiğini savunan Türkoğlu, "Ucuz ama doğru ilaç yazımı konusunda doktor adayları iyi eğitim almalı" diye konuştu.

Türk Farmakoloji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji Anabilim dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Melli ise ucuz ilacın değil, ucuz tedavinin önemli olduğunu söyledi.

Melli, "Bazı durumlarda hekimin ucuz ilaç kullanmak bir yana, hiç ilaç kullanmaması, akılcı tedavi sürecinin bir parçası olabilir. Örneğin gereksiz ya da yanlış kullanılan antibiyotik tedavisi sonrasında vücut, o antibiyotiğe direnç kazanır ve daha sonraki tedavilerde fayda sağlamaz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber