Merkez Bankası ilk 'Enflasyon Raporu'nu açıkladı

Haber Giriş : 31 Ocak 2006 12:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Serdengeçti, enflasyon hedeflemesi rejimine geçilmesi sonrası ilk ''Enflasyon Raporu''nu, bugün düzenlediği basın toplantısında açıkladı.

Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, makroekonomik program dahilinde, yüzde 5 olarak belirlenen 2005 yıl sonu büyüme rakamının aşılmasının beklendiğini bildirdi.
Serdengeçti, enflasyon hedeflemesi rejimine geçilmesi sonrası ilk ''Enflasyon Raporu''nu, bugün düzenlediği basın toplantısında açıkladı.

Serdengeçti, 2005 yılında enflasyondaki düşüşün geçtiğimiz 4 yıla kıyasla yavaşlamakla birlikte devam ettiğini, 2005 yılsonu itibarıyla tüfe enflasyonunun yüzde 7,72'ye gerileyerek, 2005 için belirlenen yüzde 8 oranındaki hedefe oldukça yakın gerçekleştiğini kaydetti.

Alt kalemlerde hizmet yoğun grupların ve alkollü içkiler, tütün grubunun fiyatlarındaki artışların, enflasyonun genel eğiliminin bir hayli üzerinde kaldığının gözlemlendiğine de dikkati çeken Serdengeçti, hizmet grubu fiyat artışlarındaki katılığın devam ettiğini de belirterek, şunları söyledi:

''Türkiye'nin içinden geçtiği yapısal dönüşüm ve azalmakla birlikte yüksek enflasyon dönemine özgü fiyatlama alışkanlıkları nedeniyle, hizmet fiyat artışlarının enflasyona olumsuz katkısının 2006 yılında da devam edeceği öngörülmektedir.


2005 yılında enflasyonu olumsuz etkileyen bir diğer unsur, vergi ayarlamalarının da etkisi ile yüzde 28,33 gibi oldukça yüksek bir oranda artan tütün ürünleri fiyatlarıdır. Söz konusu artışlar, tüketici enflasyonuna yaklaşık 1,23 puan katkıda bulunmuştur. 2005 yılı enflasyonunun yüzde 16'sı tütün ürünlerinden kaynaklanmıştır.''

Serdengeçti, 2005 yılında tütün ürünleri ve petrol fiyat artışlarının enflasyon üzerinde 2 puanı aşkın bir etki bir yaptığı göz önüne alındığında, mevcut enflasyon eğilimi ile 2006 arasındaki farkın yüksek olmadığının açık olduğunu da ifade etti.

Serdengeçti, üretici fiyatlarının olumlu seyrinin ve yatırımlardaki hızla büyüme eğiliminin devam ettiğini de sözlerine ekledi.


Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber