Sahte kimlikle dolandırılmayın!

Haber Giriş : 31 Ocak 2006 12:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de yaşanan birçok terör ve dolandırıcık olayının arkasından sahte kimlikli zanlıların çıkması polisin elini kolunu bağlıyor.

Türkiye'de yaşanan birçok terör ve dolandırıcık olayının arkasından sahte kimlikli zanlıların çıkması polisin elini kolunu bağlıyor. Terör örgütü üyeleri, mafya mensupları, dolandırıcılar gibi pek çok suçlunun sahte kimlik kullanarak sokaklarda cirit attığını dile getiren İstanbul Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, konuyla ilgili uzman mahkemelerin kurulmasını istiyor. Sahtecilik suçunu işleyen kişilerin bir buçuk yıl hapis yattıktan sonra tekrar özgür hayata dönmeleri de cezaların caydırıcılıktan uzak olmasını sağlıyor. Sahteciliğin polisiye tedbirlerle çözülemeyeceğini belirten üst düzey bir emniyet yetkilisi konuyla ilgili, 'Bu insanlar sahteciliği meslek haline getirmiş kişiler. TCK'yı bizden daha iyi biliyor, kanundaki boşluklardan faydalanıyor. Sahteciliğin önüne geçilmesi için nüfus müdürlükleri ile emniyet müdürlüğü arasında parmak izi ağı kurulmalı ve çipli sisteme geçilmeli' diyor.

SUÇ PROFESÖRLERİ

'Profesör' olarak anılan lakabıyla anılan sahte evrak ustaları tarafından hazırlanan sahte belgeler en çok resmi dairelerde kullanılıyor. Kredi kartı dolandırıcılığı, tüketici ve oto kredisi çekme, borsada işlem yapma, banka hesabı açma, çek karnesi alma, paravan şirket kurma, vergi numarası alma ve telefon hattı almakta yaygın olarak kullanılan sahte belgelerle yapılan işlemler trilyonları buluyor. Mafya ve terör örgütleri de sahte kimlikleri suçlu kişilerin kaçışını kolaylaştırmak için kullanıyor.

Örgütlerden yeraltına

2005 yılı içerisinde İstanbul'da meydana gelen dolandırıcılık, sahtecilik, cinayet, hırsızlık, çete ve terör olaylarından sonra polisin yaptığı operasyonlarda yakalanan bin 800 kişide sahte kimlik çıktı. Sahtecilik ekiplerinin yaptığı operasyonlarda ise 15 bin basılmaya hazır boş nüfus cüzdanı, 10 bin sahte ehliyet sürücü belgesi, bin basıma hazır pasaport ele geçirildi.

BASİT dolandırıcılık olayında kullanılan sahtecilik yöntemini genellikle mafyanın yanı sıra terör örgütleri yaygın olarak kullanılıyor. Hizbullah'tan El-Kaide'ye PKK'dan sol terör örgütlerine kadar birçok suç oluşumunun kullandığı sahte belgeler Alaattin Çakıcı ve Abdullah Çatlı gibi isimler tarafından da kullanılmıştı.

Akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber