Şırnak'ta iki arkadaş, buzdolabından kuluçka makinesi yaptı

Buzdolabı ve toplama elektronik aksamlardan kuluçka makinesi yapan biri işçi diğeri memur 2 arkadaş, civciv üretimi yapıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Haziran 2013 12:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şırnak'ta iki arkadaş, buzdolabı ve toplama elektronik aksamlardan kuluçka makinesi yaparak civciv üretimi gerçekleştirdi. Gazipaşa Mahallesi'nde ikamet eden Çetin Balta ile Metin Balık, çalışmayan bir buzdolabına, elektronik malzemeler ile nem ısı ayarını sabitleyecek parçalar taktıktan sonra civciv üretimi gerçekleştirecek kuluçka makinesine dönüştürdü.

İlk denemelerinde 50 civciv ürettiklerini belirten Balta ve Balık, ikinci denemelerinde de başarı sağlamaları halinde buzdolabından yapılan kuluçka makinesine 2 raf daha ekleyerek bir seferde 150 civciv üreteceklerini söylediler.

Yaptıkları kuluçka makinesinin tam anlamıyla otomatik bir sistemle çalıştığını ifade eden Balta, şunları söyledi:

"Kuluçka makinesinin parçalarını piyasada başka amaçlar için kullanılan malzemelerden toplayarak yaptık. Motor sistemimizi eski çanak sistemlerinin motor sistemlerinden alıp kullandık. Fan olarak bilgisayar fanlarını kullandık. Yumurta reyonunu da internet yolu ile satın aldık. Böylece çalışmayan buzdolabımızın şeklini değiştirerek kuluçka makinesi haline getirdik. Civcivlerin oluşup oluşmadığını anlamak içinde ultrason sistemi dediğimiz armut conta ile yumurtalarımızı test edebiliyoruz bunu yaparken de karanlık bir ortamda yumurtanın altına ışık vererek civcivin gelişip gelişmediğini görüyoruz. Bu konuda çalışmalarımız sürüyor daha da geliştirmeyi düşünüyoruz. İstediğimiz yenilikleri yaptıktan sonra ürettiğimiz civcivleri satacağız."

Balta, keklik yumurtalarını da kuluçka makinesine yatırdıklarını, yavru elde etmeleri halinde onları büyütüp doğaya bırakmayı düşündüklerini dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber