Kastamonu müzesi 99 yaşında

Kastamonu Arkeoloji Müzesi binası, bir dönem Gençlik Teşkilatı, Türk Ocağı, CHP binası ve İstiklal Mahkemesi'ne ev sahipliği yaptı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 01 Temmuz 2013 21:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kastamonu müzesi 99 yaşında

Mimar Kemalettin bey tarafından planları çizilen müze binası, o dönemde İttihat ve Terakki Cemiyeti binası (1914-1917) olarak inşa edildi. Arkeoloji Müzesi 1941-1943 yıllarında antik Paflagonya bölgesinde ele geçen eserlerin bir araya toplanması ile müze deposu olarak kullanıldı. Bu yapı daha sonra Kurtuluş Savaşı'nda Kastamonu Gençlik Teşkilatı, Türk Ocağı, CHP binası ve İstiklal Mahkemesi binası olarak kullanıldı. Ayrıca, Atatürk'ün Kastamonu'ya 1925 yılında yaptığı ziyaret sırasında 'Şapka ve Kıyafet İnkılabı' ile ilgili tarihi söylevini de burada verdi. Arkeoloji Müzesi, 1952 yılında yapılan tadilat ve düzenlemelerden sonra ziyarete açılırken, müdürlük haline getirildi. 1980 yılında yeni bir onarım geçiren Kastamonu Müzesi, yeni düzenlemelerden sonra 23 Ağustos 1981 tarihinde yeniden ziyarete açıldı.

Arkeoloji Müzesi'nde Kastamonu, Çankırı ve çevredeki diğer yerlerden toplanan Hitit, Frig, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait çeşitli eserler bulunuyor. Ayrıca Candaroğlu Beyliği ve Osmanlı dönemine ait eserlerin yanı sıra yöresel malzemeye de müzede yer verildi. Müzenin belli başlı eserleri arasında pişmiş toprak tabak çanaklar, figürinler, heykeller, cam eserler, mezar stelleri ve lahitler bulunuyor. Müzenin bir bölümü ise Atatürk'e ait eserlere ayrıldı. 1925 yılında Atatürk'ün Kastamonu gezisinde kullandığı çeşitli eşya ve araçlar burada bir araya getirildi. Atatürk'ün Kastamonu'yu ziyaretleri sarısında kullandığı bazı eşyalar ve yemek takımları, Kastamonu Belediyesi tarafından hatıra olarak saklanırken, daha sonra Kastamonu Müzesi'ne verildi.

Arkeoloji Müzesi içerisinde ayrılan Atatürk Salonu'nda, Atatürk'ün Kastamonu ziyaretleri sırasında kullandığı eşyalar (sıralı bronzlar, Gümüş çay takımı, peçete, havlu) ile Atatürk'e ait fotoğraflar sergileniyor. Müze bahçesinde ise Roma dönemine ait mimari parçalar, aslan ve boğa heykelleri ile Osmanlı dönemi mezar taşları yer alıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber