Ortalama yükseltme ve sorumluluk sınav komisyonları nasıl belirlenir?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 04 Temmuz 2013 00:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Orta Öğretim Kurumlarında yapılan Ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavları; 8.12.2004 tarih ve 25664 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumları Sınıf Geçme Ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine göre yapılmaktadır.

Bu yönetmeliğin Sınav Komisyonları başlıklı 45. maddesinde; “Sınav komisyonları, okul müdürünün ya da görevlendireceği müdür yardımcısının başkanlığında zümre öğretmenler kurulunca belirlenen en az ikişer üyeden oluşturulur.

Komisyonlarının oluşturulması için okullarda yeterli sayıda öğretmen bulunmaması durumunda, eğitim bölgesindeki diğer okul öğretmenlerinden de yararlanılır. Bu düzenleme, sınavlardan önce toplanan eğitim bölgesi müdürler kurulunca yapılır ve il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince uygulanır. Görevlendirme yapılırken her dersin sınav komisyonunda o dersi okutan en az bir öğretmenin bulundurulması esastır. Ancak, yeterli sayıda ders/branş öğretmeninin bulunmaması durumunda, branşları dikkate alınarak diğer öğretmenlerden de görevlendirme yapılır.

Sınav komisyonlarının oluşturulamaması durumunda naklen gelen öğrencilerin sınavları, il/ilçe millî eğitim müdürlüğünce gerekli tedbirler alınarak başka okullarda da yapılabilir.” hükümleri bulunmaktadır.

Buna göre; Ortalama yükseltme ve sorumluluk Sınav komisyonları, okul müdürünün ya da görevlendireceği müdür yardımcısının başkanlığında zümre öğretmenler kurulunca belirlenen en az ikişer üyeden oluşturulmaktadır.

Örneğin Elektrik bölümü zümresi toplanarak bu bölümle alakalı sınavlarda görev alacak öğretmenleri belirler. Bu belirlemede her dersin sınav komisyonunda o dersi okutan en az bir öğretmenin bulundurulmasına dikkat edilir. Kısacası sınav komisyonunda görevlendirilecek öğretmeni ilgili alanın/branşın zümre öğretmenler kurulu belirlemektedir.

Ancak, yeterli sayıda ders/branş öğretmeninin bulunmaması durumunda, branşları dikkate alınarak diğer öğretmenlerden de görevlendirme yapılabilmektedir.

Bu yönetmeliğin “Gözcü Görevlendirme” başlıklı 46. Maddesinde ise; ”Okul müdürü, sınavlar için yeterli sayıda öğretmeni sınav süresince görev yapmak üzere gözcü olarak görevlendirir.

Gözcüler;

a) Sınavın başlamasından yarım saat önce görev yerinde hazır bulunur.

b) Öğrencileri sınav salonuna yerleştirir, yoklama yapar ve sınav kâğıtlarının dağıtımını sağlar.

c) Sınavın kurallarına uygun olarak yapılmasını sağlar.

d) Sınavın bitiminde, sınav kâğıtlarını eksiksiz olarak teslim alır ve kâğıt sarf tutanağının ilgili sütununu sınava girenlere imzalatır. Sınava katılmayanların isimlerinin karşısına "Girmedi" yazar ve sınav evrakını komisyona teslim eder.” şeklinde gözcülerin görevlendirme kriterleri bulunmaktadır.

“Orta Öğretim Kurumlarında yapılan sınavlar öncesi ve sonrasında yapılacak işlemler” ve başlıklı haberimiz için tıklayınız.

“Ortalama yükseltme sınavlarındaki sorunlar” ve başlıklı haberimiz için tıklayınız.

Ahmet Kandemir

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber