OMÜ'de parti gibi kadrolaşma

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Şubat 2006 20:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Araştırma Komisyonu'nun Samsun 19 Mayıs Üniversitesi'ndeki kadrolaşma iddialarına ilişkin hazırladığı raporda Rektör Prof. Bernay'a ağır suçlamalar var.

19 Mayıs Üniversitesi'ndeki (OMÜ) kadrolaşma iddialarını araştırmak amacıyla kurulan TBMM Araştırma Komisyonu'nun raporunda, OMÜ eski Rektörü Prof.Dr. Osman Çakır'ın döneminde yapılan gösteriye katılan öğretim elemanlarının, Prof.Dr. Ferit Bernay'ın rektör olmasından sonra üniversite yönetiminde görev aldığı öne sürülerek, "Bu durum, üniversitede, parti benzeri örgütlü bir yapı oluşturulduğunu ortaya koymaktadır" denildi.

Komisyonun bugün üyelere sunduğu raporun sonuç bölümünde, OMÜ'deki idari tasarrufların, kurum içinde meydana gelen ve sınırları belirginleşen bir ayırım üzerine konumlandırıldığı; üniversite rektörünün göreve başladığı dönemde oluşan gergin ve parçalanmış atmosferin, bugün yaşanan ayrımın temelini oluşturduğu; 2000 yılındaki rektör seçimi öncesinde ve sonrasındaki süreç içinde yaşanan olayların ayırımı derinleştirdiği ve üniversite personelini gruplara ayırdığının anlaşıldığı öne sürüldü.

Eski Rektör Prof.Dr. Osman Çakır'ın döneminde yapılan gösteride yer alan öğretim elemanlarının, Prof.Dr. Ferit Bernay'ın rektör olmasından sonra üniversite yönetiminin çeşitli kademelerinde görev aldığı savunulan raporda, "Bu durum, öğretim elemanlarının kendi içinde belirli bir disiplin içinde hareket edecek şekilde örgütlendiklerini, (tabiri caizse) parti benzeri örgütlü bir yapı oluşturulduğunu ortaya koymaktadır" denildi.

Üniversitedeki yönetim tercihlerinin oluşmasında, üniversite dışındaki bazı faktörlerin de etkin olduğu savunulan raporda, "Üniversite içinde iktidar yaratılması ve bu iktidarın korunarak üniversite kaynaklarının paylaşılması konusunda dikkatle araştırılması gereken; siyasetçi kadrolar, medya mensupları, sivil toplum kuruluşları, bürokratik kadrolar ve bazı yargı mensuplarını içine alan ilişkiler ağında yönetilen bir üniversite tablosunun nasıl meydana geldiğidir" görüşüne yer verildi.

Öğrenci Sosyal Hizmetler Bütçesi'nden öğrencilere yapılan desteklerde adaletli davranılmadığı iddia edilen raporda, "Bazı öğrenci kulüplerinin faaliyet yapmalarına hiç izin verilmeyerek kapatılması sağlanırken, yasadışı bir örgütün kontrolü altında olan öğrenci kulübüne ne istedi ise verilmiştir. Bu öğrenci kulübü kırsalda sürdürdüğü yasadışı faaliyetlerini, kamu kurumu şemsiyesi altında, kamu kaynakları ile sürdürmüştür" görüşüne yer verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber