TTK: 60 milyon YTL'lik alacağımız CHP ihtilafına kurban oldu

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Şubat 2006 11:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, İş Bankası Atatürk Hisse Senetleri'nin 2000 ve 2004 yıllarına ait iradından kendilerine ödenmesi gereken 60 milyon YTL'lik bir para bulunduğunu belirterek, "Ama maalesef bu para ödenmiyor. Siyasi çekişmelere kurban ediliyor" dedi.

Prof. Dr. Halaçoğlu, İş Bankası Atatürk Hisseleri konusunda CHP ile aralarında bulunan ihtilaf konusunda A.A muhabirinin sorularını yanıtladı.

İş Bankası hisseleri arasında yüzde 28.09'luk bir orana sahip ve hazinede bloke edilmiş Atatürk Hisseleri konusunda CHP ile 1995'te mahkemede birlikte hareket ettiklerini ve bu bloke edilmiş hisselerin serbest bıraktırıldığını anlatan Halaçoğlu, daha sonra CHP'nin "Tarih ve Dil Kurumları, Atatürk'ün kurduğu kurumlar değil" gerekçesiyle bu kurumlara Atatürk'ün vasiyetinde öngörülen payın ödenmemesi istemiyle dava açtığını belirtti.

Mahkemenin ve sonrasında da Yargıtay'ın, "kaziye-i muhkeme" halinde olmak üzere hem CHP'nin, hem de Türk Tarih ve Türk Dil kurumlarının Atatürk'ün kurduğu kurumlar olduğunu teyit ettiğini ifade eden Halaçoğlu, Yargıtay'ın böyle bir kararı bulunduğu için bu konuyla ilgili yeni bir başvurunun söz konusu olamayacağını söyledi.
2004 yılında, dönemin Türk Dil Kurumu Başkanı ile birlikte CHP'ye bir mektup yazarak, İş Bankası Atatürk Hisseleri'nin 2000 yılı iradından kendi paylarına düşen paranın ödenmesini istediklerini kaydeden Halaçoğlu, yazışmanın ardından olayın mahkemeye intikal ettiğini ve mahkemenin lehlerine sonuçlandığını anlattı. Halaçoğlu, bunun üzerine CHP'nin temyize başvurduğunu belirterek, bu ay sonunda konunun Yargıtay'da görüşüleceğini ifade etti.

"HİSSELERİN YÜZDESİNİN DÜŞMEMESİ İÇİN PARA YATIRDIK"

Bu süreç içerisinde 2000 ve 2004 yıllarına ait iradın ellerine geçmediğini vurgulayan Halaçoğlu, şunları kaydetti:

"Ondan sonraki dönemde de, 2002 ve 2003 yıllarında herhangi bir gelirin olmadığı bildirildi. İş Bankası zararda gösterildi. Ancak öyle bir şey yoktu.

Biz sermaye artırımı olduğu dönemlerde, Atatürk'ün hisselerinin yüzdesi düşmemesi için, bize intikal eden paraları oraya tahsis ettik ve yüzdeyi muhafaza ettik. Ayrıca 1980'den sonraki bütün dönemlerde, İş Bankası Atatürk hisselerinin yüzdesinin azalmaması için, sermaye artırımlarında kendi elimizdeki parayı oraya yatırdık. Parayı yatırıp yüzdeyi sağlarken Tarih Kurumu ve Dil kurumu, Atatürk'ün kurumları oluyor da, para ödeme safhasına gelince mi bu durum ortadan kalkıyor?

Bu önemli. Anayasa'nın 134. maddesi zaten Tarih ve Dil Kurumlarının Atatürk'ün kurduğu kurumlar olduğunu onamıştır. Yargıtay'ın kaziyei muhkeme kararı var." Mahkeme safhasından önce ve mahkemeden sonraki dönemlerde CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ı arayarak parayı ödemelerini istediğini belirten Halaçoğlu, "Kendisine mahkemeye vermek istemediğimi, çünkü bir siyasi partimizin, bir bilim kuruluşu tarafından mahkemeye verilmesinin doğru olmayacağını söyledim. Ama kabul etmediler. Ben de mahkemeye başvurdum. Böyle bir davaya keşke bizim kurumlarımızı kimse sokmamış olsaydı ve CHP, bu paraları Anayasa'ya ve mahkeme kararlarına uyarak ödemiş olsaydı, çok daha iyi olurdu" diye konuştu.

"60 MİLYON YTL ALACAĞIMIZ VAR"

Bu hisselerin iradından kendilerine ödenmesi gereken 60 milyon YTL'lik bir paranın söz konusu olduğunu ifade eden Halaçoğlu, şunları söyledi:

"Bu para şu an bizim elimizde olsa çok değişik projeler gerçekleştirebilirdik. Bu paranın zaten bir aylık getirisini düşünecek olursanız, nereden baksanız 600 bin YTL yapar. Tarih Kurumu'nun harcadığı para nedir ki? 100-150 bin YTL'yi geçmez. Geriye kalan parayla düşünebiliyor musunuz neler yapılmaz? Bir aylığıyla, 10 yabancıya Türkiye'de 1000'er dolar aylık burs vererek araştırma yaptırabilirsiniz. Bu yıllık 120 bin dolar yapar ama 10 kişiye de bu konularda araştırma yaptırmış olursunuz ve yabancı dilde yayın yaparsınız. Ama maalesef bu parayı vermiyorlar işte. Siyasi çekişmelere kurban ediyorlar."


Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber