21 yıl aradan sonra köy ve yaylarına vardılar

Hakkari'nin Yüksekova İlçesinde 1990'lı yıllarda güvenlik gerekçesiyle boşaltılan İkiyaka (Sat) köyü yıllar sonra ziyaret edildi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Temmuz 2013 09:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
21 yıl aradan sonra köy ve yaylarına vardılar

1990'lı yıllarda güvenlik gerekçesiyle Hakkari Bölgesinde yüzlerce köy boşaltılmıştı. Bu köylerin arasında İkiyaka (Sat) köyü de bulunuyor.

Köy sakinlerinden alınan bilgilere göre 1989 yılında PKK saflarına sızdığı belirtilen Hogır kod adlı i kişi tarafından İkiyaka köyünde yapılan katliamda 31 kişi yaşamını yitirmiş bazı vatandaşlar da yaralanmıştı.

O tarihten sonra güvenlik nedeniyle köylüler köylerini terk etti.

Köylülerden bir kısmı Kuzey Irak Bölgesi'ne bir kısmı da Yüksekova'ya göç etti.İçlerinde Korucu olan bir kısım ise Şemdinli'ye 20 kilometre mesafede bulunan Üzumkıran kampına yerleştirildi.

Güvenlik nedeniyle 21 yıldır yasaklı olan bölge çözüm süreciyle beraber vatandaşlar yasaklı yaylaları ziyaret etti.

Araçlarla yaklaşık (70 km) Kepire bölgesine kadar gidebilen grup, daha sonra yaklaşık 3 saatlik bir yürüyüşle Sat Göllerine vardılar.

Göl kenarında kurdukları sofrada yemek yiyen grup, ardında yöresel şarkılar söyleyip halay çektiler.

Geziye katılan Ayhan Fırat, "21 yıl aradan sonra buraları tekrar gelip görmek bizleri çok mutlu etti. 21 Yıl önce bölgede yaşanan sorunlardan dolayı köyümüzü boşaltık. Şemdinli ilçe merkezine yakın olan Üzümkıran kampına yerleştik. Babalarımız, dedelerimiz tekrar köyümüzü görme hayaliyle yaşadılar. Tekrar gelip babalarımızın dedelerimizin yaşayıp büyüdükleri yeri gördüğümüz için çok mutluyuz.Bölgeye gelen barış süreciyle birlikte Ramazan ayı gelmeden önce gelip buraları görmek istedik. Bu barış sürecinin devam etmesini istiyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber