Engelliler için avuç içi tarama sistemi henüz yürürlüğe girmedi

Sabah saatlerinde yayınlamış olduğumuz ve Star Gazetesinden alıntılamış olduğumuz aşağıdaki haberi, yaptığımız görüşme sonrasında, düzelterek yeniden yayımlıyoruz.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 11 Temmuz 2013 14:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Engelliler için avuç içi tarama sistemi henüz yürürlüğe girmedi

AÇIKLAMA

Not: Memurlar.net olarak Özel Eğitim Kurumları Derneği Koordinatörü Yüksel Yıldızlar ile yaptığımız görüşmede, Yıldızlar, pilot uygulamanın başladığını belirten haberin yanlış olduğunu belirtti.

Yıldızlar; MEB Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinin 25. maddesinin 3. fıkrası ile getirilen "Kimlik doğrulama sistemi" uygulamasının yürürlüğünün, 34. maddeyle önce 1 yıl olarak belirlendiğini, daha sonra ise 4.12.2012 tarihinde bu sürenin 2 yıla çıkarıldığına dikkat çekti. Yönetmelik 18/5/2012 tarihli Resmi Gazetede yayınlandığı için, konuya dair esasların en geç 18/5/2014 tarihine kadar yayınlanması gerekiyor. Ancak henüz yönetmelikte atıfta bulunulan esaslar yayınlanmadığı gibi herhangi bir ilde de pilot uygulama başlamadı.


Ahmet Fatih Erturan

Özel Eğitim ve Rehabilitasyon okullarında yapılan vurguna Milli Eğitim Bakanlığı çözüm buldu. Maliye Bakanlığı Muhasebat kontrolörleri, Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezlerinin faturalarında görülen yüksek artış ve gelen ihbarlar üzerine, Türkiye genelindeki merkezlerde geniş kapsamlı bir denetim yaptı ve çok sayıdaki rehabilitasyon merkezinde engeli kişiler üzerinden haksız kazanç elde edildiği ortaya çıktı. Özellikle köylerde yaşayan ailelerin engelli çocuklarının rehabilitasyon okullarına kaydedilip hiçbir şekilde eğitim verilmediği görüldü.

Uygulama pilot illerde başladı

Öte yandan okulda eğitimini tamamlayıp ayrılan engelli çocukların kayıtlarının da silinmediği ve bu çocuklar üzerinden devlete fatura kesilmeye devam edildiği belirlendi. İncelemelerde, merkezlerde engelli çocuklara bireysel eğitim verildiği halde, faturanın yükselmesi için bunun grup eğitimi olarak gösterildiği ve bu şekilde öğrenci başına ayda 86 TL fazla para alındığı, eğitim saatlerinin fazla gösterilmesi yoluyla da faturaların şişirildiği ortaya çıktı. Bakanlık vurguna çözüm olarak avuç içi damar izi sistemini getirdi. Bu sistem pilot uygulama olarak birkaç ilde başladı. Engelli çocukların Rehberlik ve Araştırma Merkezlerine (RAM) başvurularında avuç içi damar izi yöntemiyle kimlik doğrulama sistemine geçildi. Böylece engelli çocuklar rehabilitasyon merkezlerine geldiğinde krulan sisteme elini okutarak girecek ve çıkışında da bu sisteme elini okutarak çıkacak. Böylece çocuğun eğitim aldığı sürede hesaplanmış olacak. Sisteme öğretmenler de dahil edilecek.

YILDA 1 MİLYAR 260 MİLYON TL

Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre, halen yurt genelinde bin 657 Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezi bulunuyor. Bu merkezlerde 233 bin 754 engelli öğrenci eğitim görüyor ve Devlet, buralarda eğitim alan engelli öğrenciler için yıllık 1 milyar 260 milyon lira ödeme yapıyor. Yeni sistem sayesinde Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezleri engelli öğrencileri evinden servisle alacak ve öğrenci, merkezlerde bulunan avuç içi tarama sistemine eli taratıldıktan sonra derse girecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber