Rize'de kemer köprü yıkılsın mı yıkılmasın mı tartışması

RİZE'nin Kömürcüler Köyü'nde, sürekli tıkanan ve çevrede su baskınlarına neden olan köprünün yerine yenisinin yapılması için başlatılan yıkım çalışması sırasında ortaya çıkan taş köprü, köylüleri ikiye böldü.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 11 Temmuz 2013 17:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Rize'de kemer köprü yıkılsın mı yıkılmasın mı tartışması

Köye gelen ve köprünün korunmasından yana tavır koyan Rize Belediye Başkanı AK Parti'li Halil Bakırcı da bazıları köprünün yıkılmasını isteyen, bazıları da karşı çıkan tarafları uzlaştıramayınca inşaat durdu.

Rize'de iki hafta önce şiddetli yağış sonrası Salarha Deresi taştı. Kömürcüler Köyü'nde menfezin tıkanması sonucu yola taşan sel suları, karayolunu ulaşıma kapattı, bazı ev ve iş yerlerinin zemin katını su bastı. Olaydan sonra harekete geçen Karayolları ekipleri menfezin tıkanmasına neden olan köprüyü yıkarak yerine daha geniş ve yüksek bir köprü inşaatı için çalışma başlattı. Yıkım çalışması sırasında, yaklaşık 80 yıl önce yapıldığı sanılan tarihi kemer taş köprü ortaya çıktı. Köylülerin bir kısmı kemer köprünün korunmasını istedi, yıkımına karşı çıktı. Bazı köylüler de yıkılmaması halinde sürekli su baskını yaşayacaklarını belirterek köprünün yıkılmasını istedi. Aralarında tartışan ve anlaşamayan yöre sakinlerinin çağırdığı Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı da köprünün korunmasından yana taraf olunca, taraflar arasında uzlaşma sağlanamadı ve köprü inşaatına ara verildi.

YIKILSIN, YIKILMASIN TARTIŞMASI

Köylülerden Niyazi Kişmir, köprünün yıkılması gerektiğini savundu, Kişmir, "Tarihi bir eser olarak kaydı yok. Bu köprü burada kaldığı sürece yine dere taşacak ve sele maruz kalacağız. Yıkılması şart" dedi. Köprünün yıkımına karşı çıkan İsmail Yazıcı ise "Köprü yıkılmamalı. Kıyamayız. Altını biraz daha açarlarsa bir daha tıkanmaz" diye konuştu. Yaşar Aksu da "Köprünün yıkılmasını istemiyoruz. Yıllar önce bu köprüyü yapan ustalar zekasını kullanmış ve altını yüksek yapmış. Ama sonradan Devlet Su İşleri ekipleri köprünün ortasından kanal geçirmiş. Böylece alt kısmı daraldı ve su baskınlarına neden olmaya başladı. Ortadaki kanal kaldırılırsa taşkın olmaz ve köprüyü koruruz" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber