TCDD, yolcularını katalitik ile ısıtacak

Haber Giriş : 04 Şubat 2006 12:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Demiryolları geçen ay kötü bir tecrübe yaşadı. Ankara-İstanbul ve Ankara-İzmir hattında elektrik kesilince trenlerin ışık ve ısıtma sistemi çalışmadı. Arıza yaklaşık 6 saat sürünce lokomotifler dondu, yolcular soğuk trenin içinde beklemek zorunda kaldı. Bunun üzerine harekete geçen Demiryolları yönetimi, muhtemel arıza durumunda benzer bir hadise yaşanmaması için tüm ana hat trenlerinde kullanılmak üzere 53 katalitik soba satın aldı. Ayrıca her trene 40 battaniye ile yiyecek-içecek takviyesi yapıldı. Katalitik sobalar, yemekli vagon ve tren şefinin önündeki vagona monte edildi. Trenin ısıtma sisteminin çalışmaması halinde yolcular, yemekli vagonda toplanacak.

Ek tedbir olarak düşünülen soba ve battaniyeler, uygulama talimatı gereği, kış ayları boyunca, trenlerde belirlenen yerlerde muhafaza edilecek. Sadece, trenlerin ısıtma sisteminde yaşanacak arıza halinde çalıştırılabilecek. Demiryolları bu yöntemle, müşteri memnuniyetini kazanmak istiyor. Konuyla ilgili Demiryolları'ndan yapılan açıklamada, soğuk hava nedeniyle donan lokomotifleri bulunmadığı belirtilerek, "Geçtiğimiz günlerde, elektrik kesintisi nedeniyle, Ankara-Haydarpaşa, İzmir-Ankara trenlerimizin ışık ve ısıtma sistemi çalışmamıştır. Ağır kış şartları karşısında, dizel motorla çalışan trenlerimizde de böylesi bir hadise yaşanabilir düşüncesiyle tedbirimizi aldık. Bir kez daha belirtmek istiyoruz, bizim soğuk hava şartları nedeniyle, donarak yolda kalan bir tek lokomotifimiz bile yoktur." denildi.

"Katalitiğin monte edildiği trendeki bir vagon, yolcuların tamamı için yeterli olacak mı?" sorusuna aynı TCDD yetkilileri, "Buraya yaşlı ve çocukları almayı planlıyoruz. Alınan ilave battaniyeler diğer yolculara dağıtılacak. Zaten, kriz merkezi arızalanan trenleri anında tespit ediyor. Tren, garda veya gara yakın bir yerde arıza yaptıysa sorun olmaz. Biz, şehir merkezine birkaç saat uzakta arıza yapmış trenleri düşünerek hareket ettik. O nedenle bir vagon yeterli olur." cevabını verdi. TCDD ayrıca, trenlerde beklenmedik durumlarda meydana gelen ısınma sorununu seyyar jeneratörle aşmayı planlıyor. Bu kapsamda çalışmalarına hız veren genel müdürlük, önümüzdeki günlerde, katalitik sobalardan daha etkili olan jeneratör sistemini trenlerinde hayata geçirecek.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber