Uzatmalı tatil bitti. Sınav maratonu başlıyor

Haber Giriş : 04 Şubat 2006 13:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yılbaşı, bayram, kar tatili derken nihayet okullar açılıyor. Ama hafta içinde yine kar geliyormuş. Umarız bu kez çok ciddi kış koşulları oluşmadan derslere ara verilmez!..
Uzatmalı tatil, öğrencilerin pek çoğunu okuldan ve derslerden soğutsa da sınavlara hazırlananlar için iyi bir fırsat oldu. Özellikle de dershaneye gidenler, tatili kurslarda geçirdiler.

Öğrencileri bu noktada en tedirgin eden olay, müfredatın yetişmemesi. ÖSYM ya da MEB Sınavlar Dairesi, soruları belirlerken, tüm konular işlenmiş gibi soru soracak. Tatiller nedeniyle eğer bazı okullarda, bazı konular yeterince işlenemez ya da hiç okutulmazsa bunun sorumlusu kim olacak?

İşlenmemiş konulardan çıkacak tek soru, öğrencileri on binlerce adayın arkasına itebilir. Bu yüzden ekstra tatiller verilirken, sınava girecek öğrencilerin özellikle düşünülmelerinde yarar var.

İkinci yarıyılla birlikte sınav maratonu da başlıyor. ÖSS başvuruları, çarşamba günü başladı, OKS başvuruları ise pazartesi günü başlıyor.
ÖSS'ye iki milyon, OKS'ye de bir milyon adayın girmesi bekleniyor. ÖSS başvuruları bu yıl ilk kez sanal ortamda gerçekleşiyor. Ama daha ilk günden itibaren sorunlar çıkmaya başladı. Şehir efsanelerini de beraberinde getirdi. Dün sabah, teknik bir nedenle sanal sistemin kilitlenmesi, yani bilgisayar programlarının işlemez hale gelmesi, "Virüs var" söylentilerini çıkaranları kısa sürede olsa çok mutlu etti!

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, adayların hiçbir şekilde paniğe kapılmamaları gerektiğini söyledi. Yarımağan, ilk kez sanal ortamda gerçekleşen başvurular sırasında bazı aksamaların olabileceğini ama bu durumun hiç kimseyi tedirgin etmemesini istedi ve şöyle konuştu:
"Beş bine yakın lisede başvuru merkezi kuruldu. Öğrenci yoğunluğu olan liselere, birden fazla bilgisayar konuldu. Adaylar, yığılma nedeniyle belki kısa sürede randevu alamayabilirler. Bunu önlemenin yolu, başvuruların son haftaya bırakılmaması. Öğrenciler kendi okullarına, mezunlar da herhangi bir liseye başvurabilirler. Eski adaylar bir okulda, yoğunluk nedeniyle randevu alamıyor ya da çok ileri tarihe randevu verildiği için tedirgin oluyorlarsa, bir başka liseye başvurabilirler."

OKS için ayrı başvuru
Lise öğrencileri için başvuru maratonu aslında geçen hafta başlayacaktı. Ama okullar ertelenince birlikte o da ertelendi. Milli Eğitim Bakanlığı bu konuda garip uygulamalarına devam ediyor. Sınavları birleştirdi ama tercihler ayrı yapılacak. Bu yetmiyormuş gibi şimdi aynı sınav için ayrı ayrı başvuru istiyor.
Anadolu liselerinin yanı sıra kolejlere de başvurmak isteyen bir öğrenci, OKS için ayrı başvuru, kolej tercihleri için ayrı bir başvuru yapacak.

Aynı sınava girip aynı soruları çözen öğrencilerin, puanları da farklı olacakmış. Örneğin 100 sorudan 70'ini çözen bir öğrenci, anadolu liseleri için 500'lük puan sisteminde mesela 470 puan alırken, bu puan kolejlere girişte 1000 üzerinde 900 puan civarında olabilecekmiş.

Bu kadar kafa karışıklığına, karmaşaya ve zorlamaya ne gerek vardı diyenleriniz çıkabilir. Biz de haftalardır aynı soruyu soruyoruz. Ama cevap veren yok. Çünkü bu kararı alanların ne yaptığını bildiklerini söylemek çok zor. Bu yıl, çocuğu OKS'ye girecekleri, yaz aylarında kaos bekliyor. Şimdiden onlara bol sabır diliyoruz.
Yarın akşam 20.00'de CNN Türk'te Pozitif Eğitim'de bu konuları enine boyuna ele alacağız...

Özetin özeti: Uzatmalı tatilden sonra ikinci yarıyıl ve bu yıl her yönüyle değişen ÖSS ve OKS öğrenciler için zor bir süreç olacak...

abbas güçlü/milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber