103 yaşında nüfus cüzdanı sahibi oldu

Adana'da yaşayan Fatma Turp, bir asırdan fazla kimliksiz yaşadıktan sonra torunlarının çabasıyla 103 yaşında ilk kez nüfusa kaydedilip, nüfus cüzdanı aldı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 16 Temmuz 2013 12:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
103 yaşında nüfus cüzdanı sahibi oldu

Kayseri'de 1910 yılında dünyaya gelen Fatma Turp, babasının Çanakkale Savaşı'nda şehit olmasının ardından, 13 yaşında Hacı Salih Turp ile evlendi. Evlendiği zaman muhtar tarafından verilen bir belgenin tüm resmi işlerde yeteceğini düşünen Fatma Turp, nüfus cüzdanı çıkarma gereği duymadı. 1996 yılında eşini kaybetmesinin ardından torunları tarafından Adana'ya getirildi. 7 çocuğu, 47 torunu, 108 torununun çocuğu ve 43 tane torununun torunu olan Fatma Turp'un torunları, ninelerine nüfus cüzdanı çıkarmak için harekete geçti.

BAKAN ÇELİK'İN TALİMATIYLA

Fatma Turp'un torunlarından Bayram Turp, Kayseri'deki nüfus müdürlüklerine başvurduklarını fakat herhangi bir kayıt olmadığı için nüfus cüzdanı çıkaramadıklarını belirterek şunları anlattı:

"Babaannem evlenene kadar herhangi bir şekilde kimlik çıkarma ihtiyacı görmemiş. Evlendiğinde muhtar tarafından evlendiğine dair bir belge veriliyor. 'Bu belge her işimizi görür' diye düşünüyor ve yine kimlik çıkarmıyor. Babam 17 yaşına geldiği zaman nüfus cüzdanını kendisi çıkarıyor. Yıllar bu şekilde geçtikten sonra 1996 yılında dedem vefat ettikten bu yana babaanneme kimlik çıkarmaya uğraşıyoruz. Her gittiğimiz nüfus müdürlüklerinde başka bir ülkenin vatandaşı olacağı veya mülteci olarak kimlik verileceği söylendi, biz bunu kabul etmedik. Babaannemin 7 çocuğu, 47 torunu, 108 torunun çocuğu ve 43 tane torunun torunu var ama Türkiye Cumhuriyeti'nde böyle bir insan yok. Babaannem, dedemin vefatına çok üzüldü ve hasta oldu. Doktora götürmek istedik götüremedik. Bu bizim çok zorumuza gitti. İnternet sitelerinden gerekli yerlere başvurduk. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in talimatıyla Adana Nüfus Müdürlüğü işlemlerini başlatmıştı. Dün babaannem ilk kez nüfusa kaydedildi ve nüfus cüzdanı verildi. Babaannem kimliğini alınca, cebinden mendilini çıkarıp kimliğini sarıp cebine yerleştirdi. Çok mutlu oldu."

Bayram Turp, babaannesinin doktora birkaç kez gittiğini ancak verilen ilaçları bile kullanmadığını şu ana kadar bir sağlık sorunu yaşamadığını da kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber