'Doğalgazda maliyet artışı söz konusu değil'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Sayın Maliye Bakanımızın söylediği gibi (doğalgaz, elektrik fiyatları) şu anda vatandaşımıza, sanayicimize bir maliyet artışı söz konusu değildir" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Temmuz 2013 14:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Doğalgazda maliyet artışı söz konusu değil'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Maliye Bakanımızın söylediği gibi (doğalgaz) şuanda vatandaşımıza sanayicimize bir maliyet artışı söz konusu değildir" dedi.

Bakan Yıldız, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'le birlikte katıldığı "Enerji sektöründe Ar-Ge" konulu toplantı öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in elektrik ve doğalgaza zam yapılmayacağı yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine, özellikle son 1,5 ay içerisinde 1,84'ten 1,94 çıkan paritenin maliyetleri zorladığını, ancak bunun sürekli olmayacağını ümit ettiklerini söyledi.

Vatandaşa, sanayiciye, tüccara bu maliyetleri yansıtmamayı ve yenilenebilir kaynaklarla bunu dengelemeyi hedeflediklerini belirten Yıldız, "Sayın Maliye Bakanımızın söylediği gibi şu anda vatandaşımıza, sanayicimize bir maliyet artışı söz konusu değildir. Özellikle bölgemizdeki siyasi istikrarsızlıkların hızla giderilmesi ham petrol fiyatları açısından da doğru olacaktır. Arap Baharı'yla birlikte Türkiye'nin çektiği ithalat yükünü geçtiğimiz yıllarda izledik. Temenni ederim ki bu çok fazla sürmez ve siyasi istikrar stabil halini yakalar" diye konuştu.

Paritedeki değişimin 1 yıl sürmesi haline enerji maliyetlerinin yaklaşık 3 milyar dolar artacağına işaret eden Yıldız, "Merkez Bankasının dövize müdahalesi konusu enerji sektörünün en fazla beklediği alanlardan bir tanesiydi. İthalata dayalı bütün kalemlerde aslında bu geçerlidir. Biz uzun vadeli olmayacağını söyleyebiliriz" dedi.

2023 yılına kadar gerçekleştirilebilir, lisanslanmış 20 bin megavatlık rüzgar santralinin yaklaşık 25 milyar dolar, 3 bin megavatlık güneş santralinin 6-7 milyar dolar, 15 bin megavatlı HES'in 20-25 milyar dolar, 17 bin megavatlık yerli kömürden termik santralin 20-25 milyar dolar civarında bir mali büyüklüğe karşılık geldiğini anlatan Yıldız, "Yani biz 80-100 milyar dolarlık bir pazarın 10 yıl içerisinde olabildiğince yerli kaynaklarla üretilebilmesini, yerli sanayiyle üretilmesininn çalışmasını yapıyoruz" ifadesini kullandı.

Nükleer güç santralleriyle ilgili 2 büyük anlaşma yapıldığını anımsatan Yıldız, şunları kaydetti:

"Bize soruyorlar 'ne kadarını yerli yapacaksınız' biz diyoruz ki 'çok fazlasını yerli yapalım'. Bize verilen cevap şu ve haklı 'siz ne kadarını yerli yapabiliyorsanız biz de o kadar yerli kullanabiliriz'. Yapamadığımız yerli sanayi kullanılmaz. O yüzden bizim amacımız, hedefimiz bunları olabildiğince yüzde 80'ler oranında yerli kaynaklarla yapabilmek. İşletmede ithal kaynaklara verdiğimiz parayı yatırım süresinde de vermemek temel hedefimiz bu olacak."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber