Yasayı duyan işini bıraktı eczane için kuyruğa girdi

Haber Giriş : 06 Şubat 2006 16:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42


Haziran ayında yürürlüğe girecek olan yasa eczacı odalarında izdihama neden oldu. Eczacılık fakültesi mezunu olup da bugüne kadar kendi işyerini açmayan yüzlerce kişi eczane açmak için kuyruğa girdi

Sağlık Bakanlığı'nın eczane açma sınırlamasına gideceğini duyan sıraya girdi. Kamu ve özel sektörde çalışan eczacılardan, eczacı olup da başka işle uğraşanlara kadar yüzlerce kişi işyeri açma belgesi almak için harekete geçti. İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, "Eczanelere sınırlama getiren yasa tasarısı yürürlüğe girdiğinde eczane açmak eskisi kadar kolay olmayacak. Daha önce eczane açmak için haftada bir başvuru alırken şimdi bu sayı en az 8 oldu" dedi. Ankara Eczacılar Odası Başkanı Hilmi Şener ise yasa nedeniyle birçok kamu personelinin istifa ettiğini ya da emekliliğini istediğini söyledi.

10 yıl açılamayacak
Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı yasa tasarısının Haziran'da yürürlüğe girmesi bekleniyor. Yasa eczacılar ve eczanelerle ilgili birçok yeni düzenleme getirecek. 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanunu adı altında yapılacak değişiklikler, sektörü şimdiden hareketlendirdi. Çünkü yasaya göre nüfusu 20 bine kadar olan yerlerde 2 bin 500 kişiye, nüfusu 20 binin üzerinde olan yerlerde ise 3 bin 500 kişiye bir eczane düşecek. Ancak özellikle büyük şehirlerdeki sayının fazla olması nedeniyle yasanın çıkmasıyla birlikte eczane açmak çok zor olacak. Türkiye'de 3 bin 500 kişiye bir eczane düşerken sadece İzmir'de 2 bin kişiye bir eczane düştüğünü belirten Sayılgan, 'İzmir'de en az 10 yıl kimse eczane açamayacak" dedi.

Hilmi Şener ise başvurularda yaşanan yoğunluğun yasanın yanlış yorumlanmasından kaynaklandığını açıkladı. Şener, şöyle devam etti: "Bu yasa eczacılık fakültesinde okuyan veya daha önce mezun olmuş kamu ya da özel sektörde çalışanlara bir ayrıcalık tanıyor. Ama yasa çıktıktan sonra fakülteyi kazananlar için durum öyle değil. Onlar eczane açmak için bir yerin kapanmasını beklemek zorunda olacak'

Mesafe sınırlaması son anda çıkarıldı
Yasanın nüfusa bağlı olarak belirlediği sınırlar büyükşehirlerde çoktan aşılmış durumda. Halen İstanbul'da 4 bin 650, Ankara'da 2 bin, İzmir'de bin 700 ise adet eczane bulunuyor. İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, yasada mesafe sınırlamasının yer alması için çalıştıklarını ancak bunun Sağlık Bakanlığı tarafından kabul edilmediğini söyledi. Sayılkan, "İki eczane arasındaki mesafe 300-400 metre olması konuşuldu. Ancak bu madde Anadolu'daki yerleşim birimleri çok küçük olduğu için yasaya konulmadı" diye konuştu.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber