Üreticiye parayla eğitim veriyorlar

Nüfusunun yüzde 70'inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray'da, hayvancılığı geliştirmek, verimliliğin ve üretimin artırılmasını sağlamak ve üreticileri bilinçlendirmek için bir sistem geliştiren Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği, hayvan üreticilerini tek tek ziyaret ederek hem eğitim veriyor, hem de üreticiye eğitim aldığı için 200 TL para ödüyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Temmuz 2013 14:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Üreticiye parayla eğitim veriyorlar

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri tarafından 5 yıl önce başlayan 'Danışmanlık Yapan Birlikleri Destekleme' kapsamında devletten destek alan Aksaray Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği, aldığı desteğin amacına ulaşması, tarım ve hayvancılığın gelişmesi, verimliliğin, üretimin artması ve en önemlisi de üreticilerin eğitilmesi ve bilinçlendirilmesi için ilginç bir uygulamaya imza attı. Üreticilerin eğitim almadan verim ve üretimin artmayacağını düşünen Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği, devletten aldığı teşvik ile eğitim verdiği üreticiye 200 TL teşvik bedeli ödüyor. Konuyla ilgili bilgiler veren Aksaray Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, tarım ve hayvancılığın en önemli sorununun eğitim olduğunu belirterek, "Tarım ve hayvancılığın en önemli sorununun eğitim olduğunu düşünmekteyiz. Üretimin ve verimliliğin artırılması için ve yetiştiricinin anadan babadan görme usullerle hayvancılık yapmasının önüne geçilmesi için, çok doğru bilinen yanlışların giderilmesi için, bilgi kirliliğinin engellenmesi için Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmeti adı altında birlik olarak bir hizmet sunuyoruz. Tabi hükümetimiz, bakanlığımız da bu konuda çok ciddi bir destekleme veriyor. Yani yetiştiricinin hayvancılığı bilinçli bir şekilde yapması, verimliliğin ve üretimin artırılması, birim hayvandan en az masrafla en karlı hayvancılığı yapmak, en kaliteli, en sağlıklı ürünü elde etmek ve insanlara sağlıklı gıda ulaştırabilmek için bakanlığımız çok ciddi anlamda bir destekleme ödemesi yapıyor. Tabi bu desteklemelerle birlikte birliğimizde danışman istihdam ederek, şu anda 11-12 tane tarımsal yayım ve danışmanlık hizmeti veren, sertifikası olan, bu işin uzmanlığını kazanmış, belgesini almış danışmanlarımız var. Her 15 günde bir üreticinin ayağına kadar giderek hayvancılıkla ilgili sorunlarını, sıkıntılarını dinleyen, yapılması gereken şeyleri öğreten, bilimsel metotlarla, modern tesislerde daha iyi bir hayvancılık, daha karlı bir hayvancılık, daha sağlıklı gıda üretimini teşvik etmek için böyle bir danışmanlık hizmeti sunuyoruz" dedi.

ÜRETİCİYE 200 TL EĞİTİM TEŞVİK ÖDEMESİ

Aksaray nüfusunun yüzde 70'inin tarım ve hayvancılıkla uğraştığını belirten Başkan Aktürk, "Biz ilimizde nüfusumuzun yüzde 70'inin, 80'inin tarım ve hayvancılıkla uğraştığını biliyoruz. Tarım ve hayvancılığı geliştirmek ve insanların refah düzeyini yükseltmek için bu işin bilimsel metotlarla yapılması gerektiğine yürekten inanıyoruz. Bu konuda tarım il müdürlüğümüz ile, tarım taşra teşkilatımızla birlikte yoğun mesai harcıyoruz. 2012 yılında 512 üreticiye eğitim verdik ve bu yıl bu sayı 818'e yükseldi. Bu yıl birlik olarak 818 üreticimize tarım ve danışmalık hizmeti sunacağız. Geçen sene 512 kişiye sunmuştuk. Danışmanlık alan üreticilerimize teşvik olması açısından 200 lira da üretici başına destek ödüyoruz. Bakanlığımız danışmanlarımızın giderlerini ödemek, maaşlarını ödemek, araçlarının yakıtlarını ödemek için belli bir miktar destekleme ödüyor. Buradan kalan paradan bir kısmını da biz yetiştiricilerimize destek olsun diye ödüyoruz ki, eğitimi teşvik edelim. Çünkü yetiştiricimiz eğitim almakta da çok ciddi anlamda sıkıntılı. Önce eğitimi alması için bir eğitim verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda teşvik olması için bir ekonomik destek sağlıyoruz" şeklinde konuştu.

BİLMEDİKLERİMİZİ ÖĞRENİYORUZ, ÜSTÜNE 200 TL ALIYORUZ

Hizmetten son derece memnun olan üretici ise yetkililerin ayaklarına kadar geldiğini ve kendilerine eğitim verdiğini söyledi. Üretici Ahmet Erkek, "Bizlere birlik aracılığıyla danışmanlık hizmeti veriyorlar. Bu gelen veteriner arkadaşlarımız bizlere hayvanlarımızın sağlığı konusunda yardımcı oluyorlar, eğitiyorlar. Geniş kapsamlı bilgiler veriyorlar. Bilmediklerimizi öğreniyoruz. Ayrıca üzerine de 200 TL ücret alıyoruz. Ama sonuçta her türlü hizmetten faydalanıyoruz" dedi.

Üreticilere eğitim veren Ziraat Mühendisi Hızır Görgülü ise, üreticilerin tüm sorunlarını dinlediklerini ve sıkıntılarına çözüm ürettiklerini belirterek, "Aksaray'da Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği adına çiftçilerimize danışmanlık hizmeti veriyoruz. Bu çiftçilerimizi ziyaret ediyoruz, gerekli bilgileri veriyoruz. Onların merak ettiği konular varsa onları çözüyoruz" dedi. -

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber