Ortaokulu bitiren öğrenciler ne yapacak?
MEB Bakanı Sayın Avcı ve Ortaöğretim Genel Müdürlerine çağrıda bulunmak istiyoruz.
Beklemelerinde hiç anlam olmayan iki konuda neden ısrarla bekleniyor anlayamıyoruz.
1- Sınıf Tekrarına Kalan Öğrencilerin Durumu;
Bilindiği gibi sınıf tekrarına kalan öğrenciler için her yıl bir sınav hakkı daha tanınır.
Örneğin;
2011 yılında 28/07/2013 tarih ve 2011/42 nolu genelgeyle,
2012 yılında 08/08/2012 tarih ve 2012/34 nolu genelgeyle
Yeniden sınav hakkı verilmiştir. Geçmiş yıllarda da aynı uygulamalar olmuştur. Her yıl yapılan bu uygulama kural olarak yönetmelikte yer alsa ve herkes kendini ona göre ayarlasa daha iyi olmaz mı? Bu soruyu hep soruyoruz fakat bir türlü adım atıldığını ya da cevap verildiğini göremiyoruz. Gerçi ilgili yönetmelik ile sınıf geçme sisteminin ele alınma zamanı geldi de geçiyor zaten. Bir zamanlar adım atılmak istendi fakat bir türlü gerçekleşemedi.
Konumuza dönersek; bu genelge için bu kadar beklenmese ve veliler ve öğrenciler acabalarla karşı karşıya kalmadan şimdiden planlamalarını yapsalar daha iyi olmaz mı?
2- Sınavsız öğrenci alan okullarla ilgili genelge:
Sistemimizde velilerin yaşadığı en önemli problemlerden biriside ilköğretimi bitiren (yeni adıyla ortaokul) öğrenciler, kendilerini hangi aşamaların beklediğini bilmemektedirler. Bunu yıllarca İlköğretim ve Ortaöğretim yöneticiliği yaptığımdan açıklıkla söyleyebiliyorum.
Okul idareleri dahi bilinçsiz bu konuda. Kaldı ki bakanlığın anlık kararları nedeniyle de sağlıklı bilgilendirme yapılamıyor.
Örneğin:
Veli gelip çocuğum son sınıfta biz ne yapacağız, hangi yolu izleyeceğiz diye sorduğunda okulun idarecisi her defasında geçmişte ya da geçen yıl böyle oldu, bu yıl da aynı olursa demek zorunda kalıyor. Yani bu yıl … olacak diyemiyor. Her cümlenin sonuna sa, sa, sa, eklemek zorunda kalıyor. Sa, sa, sal arı eklemese yanılmaktan ve yanıltmaktan korkuyor. Çünkü artık velisi değil ulaşamazsa, yanlış yönlendirirse pişman hatta perişan olacak.
Bu nedenle;
Sınavla öğrenci alan okulların takvimi ve şartları,
Sınavsız öğrenci alacak okulların takvimi, şartları ve işleyişi öğrenciler henüz okuldan ayrılmadan açıklansa ve veli de geleceğini görse, idareler de yol gösterebilseler daha iyi olmaz mı?
Bu yıl Genel Liselerin tamamı dönüştürüldüğünden (2010/30 nolu genelge gereği) sorun daha da büyüktür.
MEB şimdiden tedbir alsa ve sınavla öğrenci alan okul başvuruları yapılırken velilerin bilgilendirilmesinin sağlanabilmesi için takvimi, şartları açıklasa daha iyi olmaz mı? Bunun için de her yıl olduğu gibi Ağustos ayı ortalarını beklemek zorunda mıyız?
Hatta ve hatta bir veli el broşürü hazırlansa ve okul idareleri çıktı alarak velilere sunabilseler, internet üzerinden tanıtım ve yol haritasına ilişkin yayın yapılsa kötü mü olur?
Bakanlığı özellikle de Ortaöğretimle ilgili birimleri (Ortaöğretim Genel Müdürlüğü, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü) daha duyarlı olmaya davet ediyoruz.
Çünkü veliler bugünlerde şimdi biz tercih yaptık ama ya yerleşemezsek? Sorusunu soruyorlar. Bu sorunun cevabı varsa da net değil… Ortalık flu. Şahsi çalışmayla velilere bir yol haritasını çalıştığım ilçe için çıkararak yerel basınla paylaştım. http://www.sariyerposta.com/egitim-yoneticisi-maksut-balmuk-ogrenci-velilerini-uyardi/
Bunu bizim yapmamız yerine ana hatları bakanlıkça gönderilen (takvim, tanıtım… vs) bir çalışmayı il ve ilçelerin özele çevirmesi daha iyi ve sağlıklı olabilir.
Sonuç olarak;
MEB yukarıda ele aldığımız iki konuda da bekletmeyi bırakmalı velilerin, okul idarelerinin önünü açacak tedbirler almalıdır.
Saygılarımla…
Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi