Hakimlere ?istinaf' kıdemi

Haber Giriş : 09 Şubat 2006 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay'ın iş yükünü azaltmak amacıyla kurulan İstinaf Mahkemeleri'ne birinci sınıf hakim bulabilmek için, terfi süresi 16 yıldan 13'e düşürüldü

ADALET Bakanlığı İstinaf Mahkemeleri için düğmeye bastı. Mahkemelerde görev yapacak hakimlerin dereceleri yükseltilirken, eğitim çalışmalarına hız verilmesi kararlaştırıldı.

Yaklaşık 1.5 yıl içinde hizmete başlaması gereken İstinaf Mahkemeleri'nin kanunu, geçtiğimiz yıl yürürlüğe girdi. Yeni yasalarda yaşanan sıkıntılar nedeniyle mahkemeleri zamanında hizmete sokamama endişesi taşıyan Adalet Bakanlığı, altyapı çalışmalarını hızlandırdı. Bakanlık ilk olarak İstinaf Mahkemeleri'nde görev yapacak olan hakimler için Hakimler ve Savcılar Kanunu'nda değişikliğe gitti. Kanuna göre bu mahkemelerde 1'inci sınıf hakimlerin çalışması gerekiyor. Ancak Türkiye'de 1'inci sınıf hakimlik derecesine yükselen yeterli sayıda hakim bulunmuyor. Bu derecede olan hakimler ise Yargıtay'da ya da yüksek mahkemelerde görev yapıyor. Bu nedenle yasada yapılan düzenlemeyle, 16 yerine 13 yıl hakimlik yapanlara 1'inci sınıf hakimlik statüsü verildi.

İstinaf Mahkemeleri'nde bin ile bin 500 arasında hakimin görev yapması bekleniyor. Bu nedenle bir yıl içerisinde bu hakimlere gerekli eğitimlerin verilmesi planlanıyor. İstinaf Mahkemeleri'nde görev yapacak olan yargıçları Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu belirleyecek.

İstinaf Mahkemeleri'nin hizmete girmesinin ardından yargılama 3'lü sisteme dönüşecek. İlk olarak yerel mahkeme, ardından İstinaf Mahkemesi, daha sonra da Yargıtay gelecek. İstinaf Mahkemeleri, yerel mahkeme ile Yargıtay arasında kontrol ve denetim mahkemeleri olacak. İstinaf Mahkemeleri, incelediği dosyalarla Yargıtay'ın iş yükünü de azaltmış olacak.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber