22 belediye başkanı hapiste

İçişleri bakanı, belediye operasyonlarının bilançosunu açıkladı: 22 başkan hapiste.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 26 Temmuz 2013 08:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
22 belediye başkanı hapiste

Yerel seçimlerin üzerinden geçen 4 yıllık süreçte tutuklanan belediye başkanı sayısını veren Bakan Güler, görevden uzaklaştırılanların da partilere göre dağılımını yaptı: 21 BDP'li, 5 AK Partili, 5 CHP'li ile birer BTP'li, bağımsız, DP'li ve MHP'li.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, İçişleri Bakanı Muammer Güler'in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi. Tanrıkulu, 29 Mart 2009 yerel seçimlerinden bu yana kaç belediye başkanının görevden uzaklaştırıldığını ve tutuklandığını sordu. Güler, önergeye verdiği yanıtta şöyle dedi:

- ÖNCE ÖN İNCELEME: İçişleri Bakanlığı'nca soruşturma öncesi ön inceleme işlemleri yapılıyor. Belediye başkanları ve diğer görevliler hakkında açılan davalar ve verilen gözaltına alma, tutuklama, yargılama ve yargılamanın hükme bağlanması kararları yargılamanın soruşturma ve kovuşturma safhalarına ilişkin olup, toplanan söz konusu bilgilere bakanlığımız sahip değil.

- 17 BDP'Lİ TUTUKLU: Bakanlığımızca yapılan görevden uzaklaştırma işlemleriyle ilgili olarak; 29 Mart 2009-4 Mart 2013 tarihleri arasında görevinden uzaklaştırılan belediye başkanlarının partilere göre dağılımı; 5'i AK Partili, 5'i CHP'li, 21'i BDP'li, 1'i BTP'li, 1'i bağımsız, 1'i DP'li, 1'i MHP'li olmak üzere toplam 35'tir.

Bunlardan tutuklu olan belediye başkanlarının partilere göre dağılımı ise 1'i AK Partili, 3'ü CHP'li, 17'si BDP'li, 1'i MHP'li olmak üzere toplam 22'dir.

BAŞKANLARA YÖNELTİLEN SUÇLAMALAR

- İmar mevzuatına aykırılık

- İhale mevzuatına aykırılık

- Kıyı Kanunu'na aykırılık

- Personel mevzuatına aykırılık

- Ruhsat işlemlerinde usulsüzlük

- Yargı kararını uygulamamak

- Taşıt Kanunu'na aykırılık

- Belediye Kanunu'na aykırılık

- Gecekondu Kanunu'na aykırılık

- Maden Kanunu'na aykırılık

- Telsiz Kanunu'na aykırılık

- Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na aykırılık

3 BİN 597 ÖN İNCELEME

Muammer Güler, 29 Mart 2009'dan bu yana bakanlık makamının 3 bin 597 kez ön inceleme onayı verdiğini söyledi. Güler, bu kararlardan bin 600'ünün AK Partili, bin 91'inin CHP'li, 444'ünün MHP'li, 168'inin BDP'li, 294'ünün ise diğer partilere mensup belediye başkanlarını kapsadığını belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber