TESK: Yemek kartı piyasasında esnafın hakkı yeniyor

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, firmaların çalışanlarına verdiği yemek kartlarından yüksek komisyon alınmasına tepki gösterdi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Temmuz 2013 12:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TESK: Yemek kartı piyasasında esnafın hakkı yeniyor

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, yemek kartlarından alınan komisyon oranları belirlenirken Avrupa Birliği ülkelerindeki uygulamaların dikkate alınması gerektiğini ifade etti.

Yemek kartı piyasasının 1 milyonu aşan kullanıcı ile yaklaşık 3 milyar liralık büyüklüğe sahip olduğunu, birkaç yerli ve yabancı firmanın rekabete girmeden komisyon oranlarını belirlediklerini iddia eden Palandöken, şöyle devam etti:

"Bu pazarda hızla büyüyen birkaç şirket, tekelleşmeye giderek yüzde 7'den yüzde 11'lere kadar yüksek komisyon ücreti alıyor. Yemek kartı piyasasında esnafın hakkı yeniyor. Bu kadar yüksek komisyonlarla emeğimize ortak olunuyor. Esnaf yüzde 11 kazanamazken, yemek kartı firmalarına yüzde 11 komisyon ödüyor."

"Bu esnaf nasıl geçinsin, faturalarını nasıl ödesin?" diye soran Palandöken, yemek kartı firmalarının ödemelerini de vadesinde yapmayarak esnafa ikinci bir darbe vurduğunu öne sürdü.

- "Amacının dışında kullanılıyor"

Kullanıcı sayısı arttıkça, komisyonların düşmesi beklenirken, Türkiye'de bunun tersinin yaşandığını ifade eden Palandöken, söz konusu kartların üye işyeri dışında kullanılmasına müsaade edildiğini savundu. Palandöken, şunları kaydetti:

"Giyim kuşam hatta kontör alımında bile kullanılan yemek çekleri sistemde kaçağa yol açıyor. Yemek kartlarını dağıtan firmalar da çalışanlarının yemek yemeyerek veriminin düşmesine neden olduğu için kartların başka alışverişlerde kullanılmasına karşı çıkıyor. Ayrıca kart firmalarının alt yapı eksikliklerine birde habersiz yapılan sigorta ve ekstra kesintiler eklenince esnafın kazancı daha da düşüyor. Mutlaka alınan komisyonlara bir sınırlama getirilmeli, kullanımına yönelik yasal düzenleme yapılmalı."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber