ÖSYM, her yıl ÖSS'ye başvuran 1.5 milyon öğrenciden ilk aşamada 39 milyon, yerleştirme aşamasında ise 18 milyon alırken, adaylardan topladığı ücret 80 trilyonu buluyor.

Haber Giriş : 22 Aralık 2003 22:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
ÖSYM, her yıl ÖSS'ye başvuran 1.5 milyon öğrenciden ilk aşamada 39 milyon, yerleştirme aşamasında ise 18 milyon alırken, adaylardan topladığı ücret 80 trilyonu buluyor.

Hükümetin, YÖK'ten ayırmaya çalıştığı Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi, para kasası konumunda. Temel işlevi üniversiteye öğrenci alımlarını sağlayan ÖSS'yi düzenlemek olan Merkez, özellikle 57'nci hükümet döneminde kamudaki personel alımlarına ilişkin sınavları da üstlendi.

AKP iktidarının yeni üniversite yasasında Yükseköğretim Kurulu'ndan (YÖK) bağımsız hale getirmek istediği Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM), yaptığı sınavlarla trilyonlar topladığı belirlendi.

ÖSYM'nin düzenlediği en büyük kapsamlı sınav olan Öğrenci Seçme Sınavı'ndan (ÖSS) beklediği gelirin 80 trilyonu bulduğu kaydedildi.

Türkiye'nin en önemli ve güvenilir kurumları arasında yer alan ÖSYM, bu özelliklerinin yanı sıra yüksek miktarda para toplayan kurumlar arasında. ÖSYM Üniversiteli olmak isteyen adayların girmekle zorunlu olduğu ÖSS'ye her yıl 1.5 milyonun üstünde kişi başvururken, ÖSYM 2004 yılı için adaylardan iki aşamalı olarak çeşitli miktarlarda ücret alacak.

Adaylar sınav maratonunun ilk aşamasında Merkez'in bastığı kılavuz ve başvuru belgesini 4 milyon karşılığında alacak, başvuru belgelerini, bankaya 35 milyon lira yatırdıklarını gösteren banka dekontuyla birlikte teslim edecek.

Bir adayın ilk aşamada ödediği toplam tutar 39 milyon lira olurken, sınava başvuran aday sayısının 1.5 milyonu aşkın olacağı göz önünde alındığında ortaya trilyonları bulan bir rakam çıkıyor. ÖSYM'in bütün adaylardan ilk aşamada aldığı para toplamda 58 trilyon lira.

ÖSYM: SINAV VE PARA TOPLAMA MERKEZİ
ÖSYM'nin en kapsamlı sınavı olan ÖSS'nin dışında Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS), Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS), Lisansüstü Eğitime Giriş Sınavı (LES), Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ÖSS Yabancı Dil Sınavı (YDS) de düzenliyor.

TUS'a giren her adaydan toplam 54.5 milyon lira, LES girecek adaylardan da 49.5 milyon lira alan ÖSYM, özellikle 57'nci koalisyon hükümeti döneminde yeni sınav yükümlülükleriyle kasasını daha fazla doldurdu.

ÖSYM'ye yüzbinlerce adayın başvurduğu Kamu Personeli Seçme Sınavı'ndan (KPSS) aday başına 43.5 milyon lira topluyor. KPSS'den de ÖSYM'nin kasasına trilyonlar giriyor. Merkez, çeşitli kamu ve özel şirketlere de sınav hizmeti sunuyor.
Hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber