Sağlık çalışanları, ?nitelikli hizmet, insanca yaşanabilir, herkesin ücretsiz yararlanabildiği bir sağlık hizmeti? için 24 Aralık'ta yeniden Türkiye genelinde tam gün iş bırakacak.

Haber Giriş : 22 Aralık 2003 22:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık çalışanları, ?nitelikli hizmet, insanca yaşanabilir, herkesin ücretsiz yararlanabildiği bir sağlık hizmeti? için 24 Aralık'ta Türkiye genelinde tam gün iş bırakacak.

Sağlık çalışanlarının iş bırakma eylemine, Sağlık ve Sosyal HizmetEmekçileri Sendikası (SES) üyesi çalışanlar da katılacak. Acil servisler dışında tüm birimlerde yürütülecek iş bırakma eylemi için belirlenen kurallara göre, tüm hekimler, her yaştaki acil hastalar ve çocukların tıbbi zarar görmemeleri için özel önem gösterecek.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Füsun Sayek ile Merkez Konseyi üyeleri, konsey binasında basın toplantısı düzenledi. Sayek, dün TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen Sağlık Bakanlığı bütçesinin kendileri için bir hayal kırıklığı olduğunu belirterek, bütçenin en az 2 kat artmasını talep ettiklerini anımsattı.

Sağlık Bakanlığı'nın, ?Sağlıkta Dönüşüm Projesi? kapsamında hayata geçirmeyi planladığı yasa taslakları hakkında kararlı göründüğünü anlatan Sayek, performansa dayalı ücretlendirme, sözleşmeli sağlık personeli uygulaması ve aile doktorluğu gibi uygulamaları eleştirdi. Sayek, ?5 Kasım'dan sonra değişen bir şey olmadığını gördük. Bizi5 Kasım'a götüren taleplerimiz olduğu gibi duruyor, değişen bir şey yok? dedi.

?Nitelikli hizmet, insanca yaşanabilir, herkesin ücretsiz yararlanabildiği bir sağlık hizmeti? için iş bırakacaklarını anlatan Sayek, yaptıkları yazılı, sözlü tüm başvuruları hükümetin cevapsız bıraktığını belirtti. Bu nedenle, 24 Aralık Çarşamba günü, Türkiye genelinde tüm sağlık kuruluşlarında, sağlık çalışanlarının; kendilerine, ailelerine, halka ve geleceklerine sahip çıkacaklarını ifade eden Sayek, çarşamba günü acil hastalar dışında sağlık hizmeti üretmeyeceklerini bildirdi.

KIZAMIK AŞISI DEVAM EDECEK
TTB Merkez Konseyi 2. Başkanı Metin Bakkalcı da, 5 Kasım'da yaptıkları iş bırakma eyleminden bu yana tüm yetkililerle görüştüklerini, dün de yine Sağlık Bakanı ile biraraya geldiklerini söyledi. Bakkalcı, ?Haklılığımız ortada ama görüşmelerden sonra hiçbir şeyyapılmıyor. Kararlılığımızı gördüler, şimdi sıra iktidarın adım atmasındadır. Bu adımlar atılana kadar kararlılığımız sürecektir? diye konuştu.

Metin Bakkalcı, iş bırakma eylemi sırasında Ankara'da sürdürülen kızamık aşısı kampanyasının devam edeceğini bildirdi. Yapacakları iş bırakma eyleminden de sonuç alamamaları durumunda bu eylemlerin sürekli bir hal alacağını ifade eden Bakkalcı, taleplerinin, insanca yaşanabilir, herkesin ücretsiz olarak yararlanabildiği bir sağlık hizmetine kavuşması olduğunu vurguladı.

UYULACAK KURALLAR

Sağlık çalışanlarının iş bırakma eylemine, Sağlık ve Sosyal HizmetEmekçileri Sendikası (SES) üyesi çalışanlar da katılacak. Acil servisler dışında tüm birimlerde yürütülecek iş bırakma eylemi için belirlenen kurallara göre, tüm hekimler, her yaştaki acil hastalar ve çocukların tıbbi zarar görmemeleri için özel önem gösterecek.

Bu amaçla, birinci basamak sağlık hizmeti sunan birimler dahil, acil tanı ve tedavi endikasyonu olan hastaların bakımı aksatılmayacak. Acil servisler, eylem süresince polikliniklerde görevli hekimlerce takviye edilecek. Çocukların, hamilelerin, diyaliz hastalarının, yoğun bakım hastalarının ve kanserli hastaların acil olmasa bile her türlü tıbbi tedavisi aksatılmadan sürdürülecek.
Servislerde yatarak tedavi gören hastaların her türlü tıbbi işleminin aksatılmadan yürütülmesini sağlayabilecek sayıda sağlık personeli, mesai dışı sürelerde olduğu gibi servislerde hazır bulunacak. Hastane bahçesi ve binasında hastaların üzüntülerine hürmet etmeyen; davul, zurna çalınması, halay çekilmesi gibi davranışlarda bulunulmamasına özen gösterilecek.

Sağlık çalışanları, özlük haklarının iyileştirilmesi amacıyla Türkiye genelinde gerçekleştirdikleri ?Beyaz Uyarı? eylemi çerçevesinde 22 Kasım 2000'de yarım gün, 5 Kasım 2003'te de Türkiye genelinde tam gün iş bırakmıştı.
NTV

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber