Ücretsiz hac uygulamasına AK Parti hükümeti son verdi. Diyanet İşleri, bundan böyle hacca gitmek isteyen kamu görevlilerinden de para talep edecek.

Haber Giriş : 23 Aralık 2003 07:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ücretsiz hac uygulamasına AK Parti hükümeti son verdi. Diyanet İşleri, bundan böyle hacca gitmek isteyen kamu görevlilerinden de para talep edecek.

Hükümet kamu görevlilerine ?kıyak hac' uygulamasına son verdi. Diyanet İşleri Başkanlığı, hacca gitmek için başvuran milletvekili ve üst düzey kamu görevlilerine tarihinde ilk kez olumsuz cevap verdi. Kurum, artık hiçbir kamu görevlisini hacca ücretsiz götürmeyecek. Yaklaşık 500 bin dolarlık tasarruf sağlaması beklenen düzenlemede Başbakan Tayyip Erdoğan ve Devlet Bakanı Mehmet Aydın'ın tavrı etkili oldu.

Kamuoyuna ?kıyak hac' olarak yansıyan uygulama çerçevesindeki harcamaları da inceleyen yetkililer çarpıcı sonuçlara ulaştı. Yüzlerce kamu görevlisinin yanı sıra bu kişilerin üçüncü derecede yakınlarının bile kontenjandan hacca gönderildiği tespit edildi. Kutsal görevi yerine getirmek isteyen vatandaşlar ise Diyanet'e bin 700 ile 3 bin 700 dolar arasında değişen ücretler ödüyor. Hac döneminin yaklaşması üzerine, önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da başta milletvekilleri olmak üzere çok sayıda kamu görevlisi ücretsiz hacca gitmek için Diyanet İşleri'ne başvurdu. Yetkililer konuyu Devlet Bakanı Aydın'a aktardı. Diyanet, Bakan Aydın'a, ?hiçbir kamu görevlisini hacca götürmeyi düşünmedikleri ve bu şekilde yapılacak hac ibadetinin dinî açıdan da bazı sakıncaları beraberinde getireceği' yönünde görüş bildirdi. Ayrıca haccın şahsi bir ibadet olduğu belirtilerek, herkesin kendi parasıyla kutsal topraklara gitmesi gerektiği vurgulandı. Hükümetin onayının ardından Diyanet İşleri Başkanlığı, milletvekilleri dahil hiçbir kamu görevlisini bu yıl hacca götürmeme kararı aldı. Bu sonuç hacca gitme talebinde bulunan milletvekili ve bürokratlara iletildi. Milletvekillerinden gelebilecek tepkilerden çekinen kurum yöneticileri, Başbakan Erdoğan'ın verdiği destekle rahat nefes aldı.

?Diyanet tarihinde radikal adım? diye nitelendirilen düzenleme uyarınca talep etmesi durumunda Başbakan bile kon-tenjandan hacca gidemeyecek. Konuya yakın çevreler, ?Daha önce hacca götürülen kamu görevlilerinin sayısındaki artış böyle bir kararı zorunlu hale getirdi.? açıklamasını yaptı. Uygulamayı mercek altına alan yetkililer, sınırlı sayıda personele tanınan haktan devlet görevlilerinin üçüncü dereceden yakınlarının bile yararlandığını belirledi.

Bu kişilerin büyük bölümü de 2-3 bin dolarlık turlar sayesinde hac görevini yerine getirmiş. Üst düzey bir yetkili, bu şekilde hacca gönderilenlerin sayısının ?yüzlerce? olduğuna dikkat çekti. Ortalama bir hesapla Diyanet aldığı bu kararla, yaklaşık olarak 500 bin dolarlık bir tasarruf yapmış oldu.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber