İlahiyat Fakültesi Kontenjanlarına ilişkin YÖK resmi açıklaması

Haber Giriş : 10 Şubat 2006 13:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İLAHİYAT FAKÜLTESİ KONTENJANLARI

Son günlerde basına yansıyan demeç ve yorumlarda, İlahiyat Fakültelerine yeterli kontenjan verilmediği öne sürmekte ve bu nedenle;

16.000 caminin imamsız kalmış olduğu,
İlk ve Ortaöğretimde, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni ihtiyacının karşılanamadığı konularında Yükseköğretim Kurulu suçlanmaktadır.
Aşağıdaki tespit ve değerlendirmeler, bu görüşlerin hiç de isabetli olmadığını ve gerçeği yansıtmadığını göstermektedir.

Yükseköğretim bünyesinde, Din eğitimi alanında birden fazla seçenek bulunmaktadır:
? Lisans düzeyinde eğitim veren 20 İlahiyat Fakültemiz bulunmakta, bu fakültelerde halen 6.126 öğrenci eğitim görmektedir.

? Önlisans düzeyinde, Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi bünyesinde, İlahiyat Önlisans programı bulunmaktadır. Bu programda, 2005-2006 akademik yılında 40.402 öğrenci eğitim görmektedir.

İlahiyat önlisans programına, imam hatip lisesi çıkışlılar, sınavsız ve kontenjan sınırlaması olmadan kayıt yaptırabilmektedirler. Son üç yılda bu programın kayıt sayıları şöyledir:

- 2003-2004 : 4.868, - 2004-2005 : 9.352, - 2005-2006 : 10.638

? Ankara Üniversitesi Lisans tamamlama programı. Ön lisansı bitirenlere 4 yıllık lisans tamamlama imkanı veren program, uzaktan eğitim şeklinde uygulanmakta olup, 2005 yılı kontenjanı 500'dür.

Diyanet İşleri Başkanlığının, ilahiyat fakültesi mezunu temininde güçlük çektiği beyanı, uygulamaları ile çelişmektedir. Bu kurumdan, gerek Milli Eğitim Bakanlığı gerekse yerel yönetimlere personel geçişine izin verildiği haberleri, basında sık sık yer almaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığının, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni bulmada zorluk çektiği görüşü de, bu Bakanlığın uygulamaları ile çelişmektedir. Şöyle ki;
? Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki okullarda, son 2-3 yıldan bu yana, yönetici olarak görevlendirmede, her nedense Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenleri seçilmekte, bu uygulama bu branşta ihtiyacın artmasına yol açmaktadır.

? Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana, ilköğretim okullarının ilk 5 yılında, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi sınıf öğretmenleri tarafından verilmekte iken, geçen yıl getirilen uygulama ile bu ders, sınıf öğretmenlerinden alınarak Resim ve Müzik dersleri gibi branş dersi kapsamına alınmış ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerine verilmiştir. Hiç de pedagojik olmayan bu uygulama, bu branşta büyük bir öğretmen ihtiyacına yol açmıştır.

İlahiyat Fakültelerinden mezun olanların sayısı, açık olduğu öne sürülen 16.000 cami imamı kadrosunu yakın gelecekte karşılamaktan uzak olmakla birlikte, ilahiyat önlisans mezunları bu ihtiyacı karşılayacak sayıdadır ve bu programlar, Diyanet İşleri Başkanlığının bilgisi dahilinde bu amaç için açılmıştır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber