Telekom SOS veriyor

Haber Giriş : 11 Şubat 2006 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

19 bin personel nakil için dilekçe verdi. Bazı illerde haberleşme aksamaya başladı. Uzmanlar, borsa ve banka işlemlerinin aksamaması için uyardı

TÜRK Telekom'da özelleştirme süreci uzayınca sorunlar büyüdü. Kurumun yüzde 55 hissesinin Oger Telecom'a devredilmesinin ardından çalışanların farklı kuruluşlara nakli, bazı illerde haberleşmeyi etkiledi. Uzmanlar, sıkıntıların giderilememesi halinde borsa ve banka işlemlerinin bile etkilenebileceğini belirtti.

Türk Telekom çalışanlarının 5 yıl daha görevlerini sürdürebilmesine olanak tanıyan yasa önceki gün Meclis'te kabul edilmesine karşın, bir kısım personelin ?devlet güvencesinden vazgeçmek istemedikleri'ni söyleyerek nakil bekledikleri belirtiliyor. Daha önce de bir grup çalışanın farklı devlet kurumlarına geçtiğini belirten yetkililer, bunun sorunlara neden olduğuna dikkat çekiyor.

Önceki gün Meclis'te kabul edilen teklife göre, Türk Telekom personelinden, diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakil hakkı bulunduğu halde çalışmaya devam edenlerin, hisse devir tarihinden itibaren, en geç 5 yıl içinde iş sözleşmesi herhangi bir nedenle sona erenlerin, iş sözleşmesinin sona erdiği tarihten 30 gün içinde diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilmeleri mümkün olabilecek.

Teklifin yasalaşmasından önce 55 bin personeli bulunan Türk Telekom'un 24 bin çalışanı diğer kamu kurum ve kuruşlarına nakledilecekti. Bu çerçevede 19 bin personelin nakil için gerekli dilekçelerini verdi. Türk Telekom'un personeli, diğer kamu kurum ve kuruluşlarına geçmek için sıranın kendisine gelmesini beklerken, bunlardan bir kısmı da çeşitli birimlerde çalışmaya başladı.

Sistem kilitlenebilir

Bu durum beraberinde çeşitli sıkıntılar getirdi. Sorunların başında da arızaların giderilememesi geliyor. Edinilen bilgiye göre, nakil dilekçesi veren çalışanların büyük bir çoğunlunu teknik personel oluşturuyor.

Bu çerçevede, diğer kurumlara atanan veya atamasını bekleyen personelin yeri doldurulamadığı için meydana gelen arızalar giderilemiyor. Özellikle Kilis, Ağrı ve Osmaniye'de telefon hatlarında meydana gelen arızaların giderilmesinde sıkıntılar yaşandığı belirtiliyor. Sürecin böyle devam etmesi halinde özellikle küçük illerin bir çoğunda haberleşmelerin sorunlarla karşılaşacağına dikkat çekilirken, bu durumdan Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyükşehirlerin de etkileneceğine işaret ediliyor.

Banka ve borsa da etkilenecek

Yetkililer teknik arızaların giderilememesinden sadece haberleşmenin etkilenmeyeceğine durumun çok daha tehlikeli boyutlara varacağına dikkat çekiyorlar. Arızalardan bankaların ve borsanın da etkileneceğinin altı çizilirken, kurumların data hizmetlerinin Türk Telekom tarafından yapıldığına işaret ediliyor.

Türk Haber Sen Genel Başkanı İsmail Karadavut, Telekom'daki sorunların giderilememesi durumunda haberleşme sistemini çok büyük bir tehlikenin beklediğine dikkat çekerken, Meclis'teki yasanın çıkmasının durumu biraz olsun düzene sokacağını belirtti.

Haber Sen Genel Başkanı Esin Yelekçi ise çalışanların iş güvencesi aradıklarına ve özel sektöre güvenmediklerine dikkat çekerek, ?Çalışanlar devlet güvencesi olduğu için memur olmayı tercih ediyor? dedi.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber