Bayram öncesi sürücülere uyarı

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, Ramazan Bayramı öncesi tatile çıkacakları, "Yola 1-2 gün önceden trafiğin az olduğu saatlerde çıkılmalı. Yorgun ve uykusuz yola çıkmayın" diye uyardı.

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 03 Ağustos 2013 22:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bayram öncesi sürücülere uyarı

Apaydın, yaptığı yazılı açıklamada, bayramlarda belli noktalarda araç yoğunluğunun normal günlere oranla 10 kat arttığını belirterek, sürücülerden dikkatli olmalarını istedi. Geçen yılki Ramazan Bayramı süresince bin 841 trafik kazasında 74 kişinin hayatını kaybettiğini, 4 bin 61 kişinin yaralandığı hatırlatan Apaydın, son 6 yıldaki bayramlarda meydana gelen 118 bin 812 ölümlü-yaralamalı trafik kazasında ise bin 204 kişinin yaşamını yitirdiğini, 40 bin 892 kişinin yaralandığını bildirdi.

"Olaylardan ders alıp kurallara uyan sürücülerimiz, bu bayramda trafik canavarına dikkat etsinler. Çünkü karayollarının yoğunluğu normalden 10 kat fazla olacak" uyarısında bulunan Apaydın, şunları kaydetti.

"Ülkemizde geçen yıla göre araç sayısı yüzde 32,4, kaza sayısı yüzde 92, maddi kayıp ise yüzde 150'den fazla arttı. Türkiye, üyesi olmayı istediği AB ortalamasının 2 katı, diğer gelişmiş ülkelerin neredeyse 4 katına varan ölü sayısını hak etmiyor. Ölen insanlarımızın yüzde 16'sı 0-14 yaş grubundaki çocuklar. Bu nedenle önde ve arka koltuklarda emniyet kemerini mutlaka kullanalım. Emniyet kemeri kullanımının hayat kurtardığını herkes bilmeli."

Apaydın, trafik kazalarındaki en büyük payın insana ait olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Sorunun çözümünde, vatandaşlarımıza yönelik eğitim ve trafik bilincinin arttırılması çalışmaları çok önemli. Trafik kazaları sorunu, sadece devletin düzenlemeleri ve yatırımlarıyla halledilemeyecek bir sorun olduğunu biliyoruz. Trafikte yer alan her sürücü, hatta yaya ve yolcuların da üzerine düşen sorumlulukları bulunuyor. Son yapılan yasal düzenlemelerle ehliyet alımı daha sıkılaştırılmıştır. Ancak sorunların toptan çözümü sadece kanun yapmakla olmuyor, bu kanunlara uygun davranışların kurumlar ve vatandaşlar tarafından da benimsenmesi gerekiyor. Trafik kazalarının oluşumunda en büyük pay, yüzde 95'den fazla bir oranla insan kusurudur."

Trafik kazalarına neden olan başlıca sürücü kusurlarına değinen Apaydın, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Araç hızını yol, hava ve trafiğin şartlara uydurmamak yüzde 34, kavşak, geçiş önceliğine uymamak yüzde 16, doğrultu değiştirme (dönüş) kurallarına uymamak yüzde 14, arkadan çarpma yüzde 10, manevraları düzenleyen genel şartlara uymamak yüzde 6, şerit ihlali yüzde 5, trafik güvenliği ile ilgili diğer kurallara uymamak yüzde 3, kırmızı ışık veya görevlinin dur işaretinde durmamak yüzde 3, taşıt giremez trafik işareti bulunan yerlere girmek yüzde 3, alkollü araç kullanmak yüzde 1, kurallara uygun park etmiş araçlara çarpmak yüzde 1 ve geçme yasağı olan yerlerden geçmek yüzde1."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber