'Boğaziçi ve ODTÜ'de dersler Türkçe okutulsun' kanun teklifi

Haber Giriş : 13 Şubat 2006 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Partili Başoğlu, üniversitelerde yabancı dille eğitime son verilmesi için kanun teklifi verdi. Öneri, TBMM'den aynen geçerse ODTÜ ve Boğaziçi gibi üniversitelerde dersler artık Türkçe okutulacak

AK Parti Adana Milletvekili Atilla Başoğlu, üniversitelerde yabancı dille eğitim yapılmasının sona erdirilmesi için kanun teklifi verdi. Başoğlu'nun diğer bir kanun teklifine göre de, sanatçılara öğretmenlik yolu açılacak.

Başoğlu, halen bazı üniversitelerdeki eğitim dilinin Türkçe olmamasından yakınarak, eğitim birliğinin oluşturulması, bir ya da daha fazla yabancı dilin öğretilmesini için gerekli düzenlemeleri içeren kanun çıkartılmasını istedi. Başoğlu'nun teklifi TBMM Genel Kurulu'ndan onay alırsa, bundan sonra ODTÜ ve Boğaziçi gibi üniversitelerde eğitim dilleri Türkçe olacak. Yani artık bu okullarda teknik dersler de dahil olmak üzere dersler Türkçe verilecek.

Başoğlu'nun verdiği ikinci kanun teklifiyle de, okullarda Türkçe eğitiminin başarıyla verilebilmesi için tiyatro sanatçılarına edebiyat öğretmenliğinin yolu açılacak. Buna göre, Devlet Tiyatroları'nda görev yapan sanatçılar, okullarda öğretmenlere ve öğrencilere diksiyon dersleri verecek.

Kanunları TDK inceleyecek

Buradan istenecek öğretmenlerin yetersiz olması halinde konservatuar mezunlarından edebiyat öğretmeni alınacak. Başoğlu'nun Türkçe'ye ilişkin üçüncü teklifi ise, kanun tasarı ve tekliflerinin Türk Dil Kurumu tarafından incelenerek TBMM Başkanlığı'na sunulmasını sağlayacak içtüzük değişikliği teklifi. Bu değişiklikle, TBMM Başkanlığı kanun tasarı ve teklifleri ile Anayasa değişikliği tekliflerini önce Türk Dil Kurumu'na havale edecek. Türk Dil Kurumu, metinleri Türkçeleştirerek geri gönderecek.

Star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber