Uzun tutukluluk'a neden 1 yıl süre verildi

Anayasa Mahkemesi, terör suçlarında azami tutukluluk süresini 10 yılla sınırlayan düzenlemeyi iptal etmiş, ancak iptal kararının bir yıl sonra yürürlüğe girmesine karar vermişti.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 06 Ağustos 2013 09:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Uzun tutukluluk'a neden 1 yıl süre verildi

Yüksek mahkeme, kararının gerekçesini açıkladı. Kararın Resmi Gazete'de yayımlanması üzerine ağır ceza mahkemelerinin görevine giren suçlarda 5 yıl olan azami tutukluluk süresinin terör suçlarında 2 kat uygulanacağına ilişkin hüküm hariç, karar yürürlüğe girdi. Azami tutululuk süresine ilişkin iptal hükmü ise 2 Ağustos 2014 tarihinden sonra yürürlüğe girecek.

Kılıç da 'tahliye olur' demişti

AYM'nin uzun tutuklulukla ilgili iptalin yürürlüğünü 1 yıl ertelemesi tartışma yaratmıştı. Balyoz, Ergenekon ve KCK davalarının sanıkları kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasından sonra 10 yıllık azami tutukluluk süresinin yok hükmünde sayılacağını iddia etmişti. Bu iddialara AYM Başkanı Haşim Kılıç da, yerel mahkemelerin 5 yıldan fazla tutuklu kalanları tahliye etmesinin önünde hiçbir engel olmadığını belirterek katkı sunmuştu.

'Ertemele' oybirliğiyle yapıldı

Ancak AYM'nin oybirliğiyle aldığı yürürlüğü 1 yıl erteleme kararının gerekçesinde 'kamu düzeni bozulur' denildi. AYM'nin iptal hükmünü 1 yıl erteleme yetkisi olduğu hatırlatılan gerekçede, “CMK'da öngörülen 'tutuklama süresi iki kat olarak uygulanır' biçimindeki beşinci fıkrasının iptal edilmesi yönündeki kararın derhal uygulanması kamu düzenini ihlal edici nitelikte görüldüğünden, iptal hükmünün kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasından başlayarak 1 yıl sonra yürürlüğe girmesine oybirliğiyle karar verildi” denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber