Cumhuriyet tarihinde bir ilk: İstanbul ilk kez bir kadına emanet

Haber Giriş : 14 Şubat 2006 09:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bugün İngiltere'ye gidecek olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, belediye tarihinde bir ilki gerçekleştirip, kadın üyeye vekalet verdi. Meclis üyesi Avukat Derya Yanık, "Bu Sayın Başkan'ın gösterdiği nazik bir jest ve tabii ki siyaseten bakışının da bence çok hoş bir örneği" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi cumhuriyet tarihinde ilk kez bir kadın vekile emanet edildi. Göreve geldiğinden bu yana yurt dışına çıktığında vekaleti Meclis 1. Başkan Vekili İdris Güllüce'ye bırakırken, son yurt dışı gezisinde görevi Meclis 2. Başkanı Ahmet Selamet'e emanet eden Başkan Kadir Topbaş, bugün yapacağı İngiltere seyahati sırasında vekaleti Meclis Üyesi Derya Yanık'a bıraktı.

Avukat Derya Yanık, vekaleti şahsi algılamadan çok, bir kadın olarak önemsediğini belirterek, "Büyükşehir Belediyesi'nin tarihinde bir ilk. Bu Sayın Başkan'ın gösterdiği nazik bir jest ve tabii ki siyaseten bakışının da bence çok hoş bir örneği. Bunun altının çizilmesi gerektiğini düşünüyorum" dedi. Yanık, "Kaç yaşındasınız?" sorusunu "Bu çok kötü bir soru. Meclis albümünde göreceksiniz. 1972 doğumluyum" diye cevapladı.

Bir günlük vekaletin sembolik olduğunu ve Büyükşehir Belediye Meclis üyesi olmasından kaynaklandığını belirten Yanık'a, "Yarın (bugün) Büyükşehir Belediye Meclisi'ni yönetecek misiniz?" sorusu üzerine yanındaki Büyükşehir Meclis Muamelat Müdürü Avukat Kadir Erol araya girerek, şunları söyledi:

"Eğer bir program mevcut ise Başkanvekili olarak Meclis'e katılamayabilir. Bu durumda Meclis'i, 1. ve 2. Başkan vekilleri yönetir. Ancak bir program sözkonusu değilse, belediye başkan vekili, belediye başkanının tüm yetkilerine haizdir. Yasaya göre katılması halinde Meclis'i de yönetmesi mümkündür."

İstanbul'un sorunlarına yönelik soruyu yanıtlayan Yanık, söyleyecek farklı ve mucizevi şeyleri olmadığını, sorunlarını İstanbul'da yaşayan herkesin gördüğünü söyledi. Yanık, "İdris Güllüce'nin vekalet döneminde, Göztepe Parkı'na cami yapılması gibi bazı kararlarda takım sıkıntılar yaşanmıştı" hatırlatması üzerine de, "Bana vekalet verilmesinin, bu konularla doğrudan ve dolaylı ilgisi yok. Bu bir usul işlemidir. Bizimki sadece bir günlük bir vekalet" dedi.

BEYOĞLU BAŞKAN ADAY ADAYIYDI

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde dünyaya gelen Derya Yanık, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Yanık, 1997'den bu yana serbest avukat olarak çalışıyor. İyi derece İngilizce ve Almanca bilen Yanık, AKP İstanbul İl Başkanlığı Siyasi Hukuki İşler Birimi Hukuk Komisyonu'nun kurucu Başkanı. Son yerel seçimlerde AKP'nin Beyoğlu Belediye Başkanlığı aday adayları arasındaki tek kadın olan Yanık, kendisini "Türk siyasetini çok yakından takip eden çağdaş bir insan" olarak tanımlamıştı. AKP'nin kuruluşuyla siyasete başlayan Yanık, bu dönem Fatih'ten Büyükşehir Meclis Üyesi olarak görevini sürdürüyor.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber