Bu lokum altın değerinde

Çanakkale'de kadın bir girişimci, Türk lokumuna yeni tatlar ekledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Ağustos 2013 10:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bu lokum altın değerinde

Çanakkale'de kadın bir girişimci, Türk lokumuna yeni tatlar ekledi. Kaymaklı lokumdan yenilebilir altın kaplama lokuma kadar geniş bir ürün yelpazesiyle hizmet veren işletme, geleneksel adetleri de değiştirmeyi hedefliyor. Kız istemeye, bundan böyle klasik çikolata yerine altın lokumla gidilecek.

Üniversiteden mezun olduktan sonra masterını da yapan Sinem Altunay, öğretmenlik yerine eşiyle birlikte 'Şükran hanım şekerleme' adlı bir işletme kurarak kariyerini girişimci olarak yapmaya karar verdi. Afyonlu olan eşi İsmail Altunay'ın lokum ustalığını, ilginç fikirleriyle birleştiren Sinem Altunay, birbirinden farklı tatları ortaya çıkardı. Meyveli, Fındıklı Cevizli ve hatta Afyon kaymaklı lokumların üretildiği işletmenin en iddialı olduğu ürün ise 'Altın lokum' oldu. Bildiğimiz altının metalinden ayrıştırılmış halini lokuma uygulayan Sinem Altunay, altın lokumun büyük beğeni kazandığını söyledi.

Öncelikle kız istemelerde artık bir değişiklik olması gerektiğini düşündüğümüz için, bunu Çanakkale'ye getirmeye karar verdik. Hep çikolata götürülürdü. Ama kız istemeye giderken bir bayana sunulabilecek en güzel hediye, altın değerinde bir lokumdur diye düşündük. Buradan hareketle yola çıktık. Altın lokumun yapım süreci biraz meşakkatli. Çünkü öncelikle lokumun yapımı ve dinlendirilmesi bir gün sürüyor. Bir gün boyunca da üzerine işlemeler sürüyor. Özellikle metalinden arındırılmış, insan sağlığına dokunmayan, Sağlık bakanlığından onaylı, mineral altın kullanıyoruz. Altının gramajıyla aynı. Ancak yenilebilir altınla yapılıyor. Aslında ilgi de çok fazla. Çünkü insanlar, özel günlerine çok fazla özeniyor" dedi.

Yurt dışından getirtilen, metalinden arındırılmış yenilebilir altının lokuma uygulanması süreci de oldukça zahmetli. Sadece sipariş üzerine yapılan altın lokum için, diğerlerinden farklı şekilde çifte kavrulmuş lokum hazırlanıyor. Bir gün dinlendirilen lokumun üzerine, daha sonra altın uygulanıyor. Bu işlem de, elde tek tek özenle yapılıyor. Altın uygulanan lokum, daha sonra da yaprak altınla süslenerek satışa sunuluyor. Altın lokumun fiyatı, gram altının değerine göre belirleniyor. İşletmeci Sinem Altunay, bu durumun, tüketicinin gözünü korkutmaması gerektiğini de söyleyerek, "Hazırladığımız bir kutu altın lokum, özel günler için alacağınız özel çikolatalardan çok da pahalı değil. Hemen hemen aynı fiyatları buluyor" dedi.

Altın lokumun yanı sıra, yöreye özel damla sakızlı, Afyon kaymaklı lokum ürettiklerini de söyleyen Altunay, "Lokumun yanı sıra, Çanakkale yöresine özgü şeftali ve kayısı var. Biz bunlarla Mersin cezeryesini özdeşleştirdik. Döner cezerye yapıp sunuyoruz. Bunun yanı sıra, diyabetli olanlar için de bir çalışmamız var. Şeker hastalığı olup ta çok sevmesine rağmen lokum yiyemeyenler için, diyabetik lokum üreteceğiz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber