SSK ve Bağ-Kur'da borcunu hiç ödemeyen af kapmasına girmiyor

Haber Giriş : 15 Şubat 2006 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, SSK prim borçlarının yeniden yapılandırılmasında "herkesi memnun edecek bir formül olmadığına" dikkat çekerken, şimdiye kadar hiç ödemeyenler için yeni bir açılım düşünmediklerini söyledi.

Başesgioğlu, TBMM Genel Kurulu'nda, SSK ve Bağ-Kur prim alacaklarının yeniden yapılandırılmasını öngören kanun tasarısının görüşmeleri sırasında tasarının, primlerini bugüne kadar düzenli ödeyenler açısından veya kriz nedeniyle primlerini ödeyemeyen esnaf açısından tartışılabileceğini söyledi. Başesgioğlu, bu konuda "dört dörtlük, herkesi memnun edecek bir formül bulmanın mümkün olmadığını" söyledi.

1.5 MİLYON BORÇLU VAR:

Başesgioğlu, özel sektöre ait 1 milyon 446 bin 735 dosyanın SSK'ya prim borcu bulunduğunu ifade etti. Başesgioğlu'nun verdiği bilgiye göre 2 bin 812 dosyanın ise prim borcu 100 bin YTL'nin üzerinde bulunuyor. Bağ-Kur üyelerinin yüzde 18.5'unun hiç prim ödemediğini, yüzde 42'sinin ise en az bir defa prim ödediklerini belirten Başesgioğlu, bu kurumda prim ödeme alışkanlığının son derece düşük olduğuna dikkati çekti.

PRİM ALACAKLARI İLE AYAKTALAR:

Sosyal güvenlik kurumlarının prim alacakları ile ayakta durabildiklerini, mali dengelerinin bozulması durumunda hizmet veremeyeceklerini anlatan Başesgioğlu, "Sosyal güvenlik kurumları, sosyal yardım kurumları değildir. Prim ödememe alışkanlığını teşvik edecek beyanlardan kaçınılması gerekir" diye konuştu. Tasarının prim borçlarına 60 taksit imkanı getirdiğini anımsatan Başesgioğlu, mükelleflerden prim borçlarının taksit sayısını artırmamalarını istedi. Taksit sayısının uzaması durumunda vade farkının yansıtılacağını ifade eden Başesgioğlu, kısa vadeli veya peşin ödemelerin avantajlı olduğunu kaydetti.

HİÇ ÖDEMEYENLER ENTEGRE OLAMAZ:

Milletvekillerinin sorularını da yanıtlayan Başesgioğlu, SSK primlerini hiç ödemeyenlerin bu tasarıyla sisteme entegre olmalarının mümkün olmadığını belirterek, borçlanma konusunda yeni bir açılım düşünmediklerini bildirdi. Bu arada, Prim borçlarının yapılandırılması tasarısında yapılan başka bir değişiklikle işverenlerin prim borçlarını, devlet teşviğiyle ödemelerinin önüne geçildi.

Bağ-Kur'lunun faturası katlandı

TBMM Genel Kurulu, prim alacaklarının yeniden yapılandırılması tasarısında AKP Grup Başkanvekili Eyüp Fatsa'nın önergesiyle Bağ-Kur'lunun faturasını yükselten bir değişiklik yaptı. Verilen önergeyle, tasarının yasalaşıp yürürlüğe gireceği tarihe kadar hesaplanacak prim borçlarından, sağlık primi kadar indirim yapılması olanağı kaldırıldı. Fatsa önergesinin gerekçesini, düzenli olarak primini ödeyip sağlık sigortasından yararlanmayanlar karşısında oluşacak eşitsizliği gidermek olarak açıkladı. Fatsa, gerekçesinde "Maddenin bu haliyle yasalaşması halinde emeklilik yaş haddini yerine getiren borçlu sigortalı, geçmiş borçlarını sağlık primleri düşülerek ödeyecek ve emekli olacak. Bu da mevcut uygulamanın tersine hiç sağlık primi ödemeden ve bu suretle karşılığını ödemeksizin emekli olarak sağlık hizmetinden yararlanan bir grup oluşturacaktır" dedi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber