Kamu ihalelerinin başına Unakıtan'ın danışmanı geliyor

Haber Giriş : 15 Şubat 2006 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara'da Kamu İhale Kurumu (KİK) ve TMSF atamaları için geri sayım başladı. Merkez Bankası ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) başkanlıkları için atamalar ise mart ayında yapılacak. 2006 yılında ekonomide boşalan ilk koltuk, Kamu İhale Kurulu (KİK) Başkanlığı oldu. Önceki hükümet döneminde atanan KİK Başkanı Şener Akkaynak, yaş haddinden 11 Ocak'ta emekli oldu. Kamu kurumlarının yaptığı ihaleleri onaylayan kurum olması nedeniyle KİK Başkanlığı büyük önem taşıyor.

AKŞAM'ın Ankara kulislerinden edindiği bilgiye göre, KİK Başkanlığı'na Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın danışmanı Naci Ağbal atanıyor.

GECİKTİRME ELEŞTİRİLERİ

Akkaynak'ın ardından başkanlık için bugüne kadar birçok isim geçerken hükümet, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın danışmanı Naci Ağbal'ın KİK Başkanlığı'na atanmasında karar kıldı. Teftiş Kurulu kökenli olan Ağbal, uzun süredir Maliye Bakanı Unakıtan'ın danışmanlığını yürütüyordu.

KARARNAME BAŞBAKAN'DA

KİK Başkanlığı için adı gündeme gelen Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Emin Zararsız'ın atamasının ise Kamu İhale Kanunu'na takıldığı öğrenildi. KİK Başkanlığı'na atanacaklarda, KİK'te görev yapma şartı arandığı bildirildi. Naci Ağbal'ın ise aynı zamanda, KİK'te denetim kurulu üyesi olarak görev yaptığı, bu nedenle atamasında sakınca olmadığı kaydedildi. Ağbal'ın atanmasıyla ilgili kararnamenin ise Başbaşkanlık'a gönderildiği konuşuluyor.

TMSF'de iki üyenin ataması bekleniyor

EKONOMİDE boşalan diğer koltuklar ise TMSF'nin yönetiminden sorumlu Fon Kurulu'nda oldu. Bankalar Yasası uyarınca, TMSF Başkanı Ahmet Ertürk dışındaki kurul üyeleri kura çekerek, görev süresi dolanları tespit etti. Kurada, TMSF İkinci Başkanı Şakir Ercan Gül ile Ahmet Yarız çıktı. Kurada çıkan her iki üyenin görev süreleri 30 Ocak'ta dolarken, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'e bağlı TMSF'de, iki üyenin ataması bekleniyor. Yaklaşık 15 gündür boş bulunan TMSF'nin iki üyeliğinin ataması, ?hukukçu üye? tartışması nedeniyle gecikti. Bankalar Yasası'na göre, Fon Kurulu'na atanacak iki üyeden en az bir kişinin hukukçu olması gerekiyor. Ancak, hukukçu şartının, ilk atamada mı, yoksa kura ile yapılan ikinci atamada mı geçerli olacağı konusunda tartışma yaşanıyor. Bakan Şener, konuyla ilgili hukukçulara inceleme yapma talimatı verirken, ikisi de hukukçu olmayan, kurada çıkan üyelerden en az birisinin tekrar atanması bekleniyor.

Serdengeçti için hâlâ kesin bir karar yok

EKONOMİNİN kritik atamaları mart ayında yapılacak. Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti'nin 13 Mart'ta görev süresi doluyor. Ancak, hükümet ile bugüne kadar yıldızları barışmayan ve özellikle ihracatçı kesimden sürekli olarak faiz eleştirisi alan Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti ile ilgili tartışmalar halen devam ediyor. Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) da Serdengeçti'nin uyguladığı politikalardan memnun olduğu biliniyor. Bu arada, Serdengeçti'nin yerine atanabilecek isimler de kulislerde konuşulmaya devam ediyor. Bu isimler arasında Başkan Yardımcısı Erdem Başcı, Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı ve Adnan Büyükdeniz yer alıyor.

Diğer taraftan BDDK Başkanı Tevfik Bilgin'in görev süresi de 30 Mart'ta sona eriyor. Önceki başkanlardan kalan süreyi dolduran Tevfik Bilgin'in, BDDK Başkanlığı'na tekrar atanması kesin gözüyle bakılıyor. Çünkü Bankalar Yasası'nda, Bilgin'in ikinci kez atanmasına ilişkin düzenleme yapılmıştı.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber