Binalarda 'su yalıtımı' uyarısı

Yapılan testler gösteriyor ki su yalıtımsız bir bina 10 yıl içinde taşıma kapasitesinin yüzde 66'sını kaybediyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Ağustos 2013 23:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Binalarda 'su yalıtımı' uyarısı

Bitümlü Su Yalıtımı Üreticileri Derneği (BİTÜDER) Başkanı Burhan Karahan, su yalıtımı olmayan binaların taşıyıcı sistemlerindeki demirlerin, yıllar içinde paslandığını belirterek, "Yapılan testler gösteriyor ki su yalıtımsız bir bina 10 yıl içinde taşıma kapasitesinin yüzde 66'sını kaybediyor" dedi.

Karahan yazılı açıklamasında, 17 Ağustos 1999 depreminin yıl dönümüne yaklaşıldığını anımsatarak, bu depremde binaların yıkılmasının en önemli nedeninin taşıyıcı demirlerin çürümesi (korozyon) olduğunu kaydetti.

Korozyondan korunmanın tek ve etkili yolu olan su yalıtımının, Türkiye'de halen zorunlu olmadığını vurgulayan Karahan, binaların yüzde 85'inde su yalıtımı olmadığını ve bu nedenle ülkedeki binaların birçoğunun depremde yıkılma riskiyle karşı karşıya olduğunu savundu.

Karahan, şunları kaydetti:

"Bir binanın depreme karşı dayanıklı olması için en önemli sigorta, su yalıtımı. Su yalıtımı olmayan binaların taşıyıcı sistemlerindeki demirler yıllar içinde korozyona uğruyor yani paslanıyor. Yapılan testler gösteriyor ki su yalıtımsız bir bina 10 yıl içinde taşıma kapasitesinin yüzde 66'sını kaybediyor. Bu da binaların depreme karşı savunmasız kalması anlamına geliyor ve özellikle şiddetli bir deprem karşısında yıkılma riski en yüksek bina grubunu bunlar oluşturuyor. Su yalıtımı artık yasal bir zorunluluk haline getirelerek, tüm binalarda uygulanmalıdır. Ayrıca su yalıtımının maliyeti, toplam bina maliyetinin sadece yüzde 3'ü gibi küçük bir bölümünü oluşturuyor. Can ve mal güvenliği sağlayan bu tedbirin ek bir maliyet olarak da görülmemesi gerekiyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber