Anadolu ekonomisi trenle hızlanacak

'Yüksek Hızlı Tren'in (YHT) Bölgesel Ekonomi Üzerine Etkisi' kitabının yazarı Doç. Dr. Zekeriya Mızrak, hızlı ulaşım imkanlarıya şehirlerin mevcut yapılarının değişeceğini belirterek, 'Yüksek Hızlı Tren hatları Anadolu'nun kaderini değiştirecek ortamı hazırlayacaktır' dedi.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 13 Ağustos 2013 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Anadolu ekonomisi trenle hızlanacak

Necmettin Erbakan Üniversitesi Genel Sekreteri, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zekeriya Mızrak, Türkiye'nin YHT hatları yaygınlığı sıralamasında gelişmiş ülkelerin gerisinde olduğunu söyleyerek, 'Yüksek Hızlı Tren hatları Anadolu'nun kaderini değiştirecek ortamı hazırlayacaktır' dedi. Türkiye'nin YHT ile tanışan bölgelerinde başta ekonomi olmak üzere sağlık, kültür ve turizm alanında önemli hareketlilik başladığını kaydeden Mızrak, yeni ulaşım ve altyapı yatırımlarıyla Türkiye'nin, şehirleri ve bölgeleriyle sıçrama yaşayacağını dile getirdi.

DEMİRYOLU İLE GELEN HAREKETLİLİK

Zekeriya Mızrak, 'YHT'nin Bölgesel Ekonomi Üzerine Etkisi araştırmamızda dünyadadaki hızlı tren uygulamalarının etkilerini gördük. Hızlı trenle birbirine bağlanan şehirlerin sosyoekonomik açıdan nasıl değiştiğini inceledik' dedi. YHT'nin bölgesel farklılıkları en aza indireceğini aktaran Mızrak, yüksek hızlı trenin, Anadolu kentlerinde iş gücü piyasasını, istihdamı ve büyümeyi artıracağını dile getirdi.

ŞEHİRLER GÜÇLENİR

Konya-Ankara YHT hattını örnek olarak incelediğini belirten Mızrak, 'Bu hattın hizmete girmesi Konya'ya, turizm, eğitim ve kültür alanında büyük katkı sağladı. Halen de artan bir ivmeyle katkı sağlamaya devam ediyor. YHT, Ankara ve Eskişehir'den akademisyen gelmesine olanak sağladığı için Konya, üniversite şehri olma yolunda da ivme kazandı. Konya-Ankara ve Ankara-Eskişehir arasında yerli turizm potansiyeli arttı. Hızlı trenin şu aşamada bile Konya'ya turizm anlamında büyük katkısını görebiliyoruz.' diye konuştu.

ÇEKİM MERKEZLERİ

Şehirlerin sosyoekonomik ve kültürel yapısının ulaşımla değiştiğini bildiren Mızrak, şöyle devam etti: 'YHT sağladığı hızlı ulaşım imkanlarıyla şehirlerin mevcut yapısını yeniden şekillendirecek ve şehirlerarası hiyerarşik sıralamayı değiştirecek. Altyapı yatırımlarının güçlü olduğu bölgelerin sosyoekonomik değişime daha açık olduğu ortadadır. YHT, bölgelerin ve şehirlerin sahip olduğu potansiyeli harekete geçirecektir. YHT, ulaştığı şehrin mevcut gücünü artırır, diğer şehirlerle rekabetçi avantajlarını ortaya çıkarır. Bu avantaja sahip iller, böylelikle bölgesel çekim merkezi olabilir.'

Sadece yolcu taşımacılığı değil

YHT'nin, bir şehirde iş verimliliğini ortaya çıkarırken bir yandan da teknolojik gelişmeye ortam hazırladığını anlatan Mızrak, şunları kaydetti: 'Hızlı tren, sadece zaman tasarrufu ya da yolcularını rahat ve konforlu ulaşım imkanı sağladığı için tercih edilmez. Hızlı tren, ulaştığı şehirleri ekonomik aktiviteleri ile hiyerarşik sıralamada zirveye taşır. Özellikle şehirleri birbirine bağlayarak yakınlaştıran ve birbirinin banliyösü haline getiren hızlı tren, şehirleri bazen birbirinin tamamlayacısı durumuna getirecektir. Hizmete giren YHT hatlarının yanında yatırımları devam eden yüksek hızlı trenler, 3 ile 5 saat arasında 25 milyona yakın yolcuyu bir yerden bir başka yere taşımış olacak. Büyük ekonomik avantajı görülecek. YHT hatları Anadolu'nun kaderini değiştirecek ortamı hazırlayacaktır.'

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber