17 Ağustos Marmara depreminin 14. yıl dönümü

Düzce Depremzedeler Derneği (DEPDER) Başkanı Ayşegül Şenol Can, 17 Ağustos depreminin yıldönümü nedeni ile yaptığı açıklamada, çözümsüzlüğe terk edilmiş sorunları saymaktan bıktıklarını söyledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Ağustos 2013 17:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
17 Ağustos Marmara depreminin 14. yıl dönümü

DEPDER Başkanı düzenlediği basın toplantısında 14 yılda çözümlenemeyen en önemli sorunun merkezde depremden önce yapılan artık hasarlı hasarsız ne olduğu unutulan kimi kısmen kullanılan kimi terk edilmiş metruk binaların akibeti olduğuna dikkat çekti.

14 yıldır eksiklikleri saymaktan yorulduklarını belirten Ayşegül Şenol Can, şunları söyledi: "Valiliğin ve belediyenin depremden arta kalan bu sorunu çözmek üzere Düzce özelinde bir planlama yapması ve gerek imar kanunundan gelen yetkileri ile gerekse 7269 sayılı yasadaki ve 6306 sayılı yasadaki yetki ve düzenlemelerle birlikte bir çözüm üretmelidirler. Yoksa 30 Temmuzda metruk binada neden nasıl olduğu bir türlü çözülemeyen üç vatandaşın vefatı benzeri olayları başka başka biçimlerde yaşamaya devam edeceğiz. Bu olaylarda gerekli tedbirleri almayan bina sahipleri gibi belediye başkanlığı ve valiliğin sorumlu olduklarının kamuoyunca bilinmesini isteriz. Yine depremden sonra yapılan kalıcı iş yerlerinin yanlış projelendirildiğini ve hak sahipleri tarafından kullanılamadığını devlet ve hükümet yetkililerinin bizzat kabul ederek dillendirdikleri halde çözüm olarak hak sahiplerinin kullanamadığı bu işyerlerinden kurtulmak için icat edilen yol yine depremden zarar gören vatandaşı mağdur etmiştir. İşyerleri hak sahiplerinin elinden alınırken onların mağduriyetini giderecek hiçbir önlem alınmamıştır. Aksine geri ödemesini yapmadığı bahanesi ile hak sahiplikleri iptal edilmiş ve bakanlar kurulu kararı ile işyerleri il özel idarelerine devredilmiştir. Ancak kullanılamayacak şekilde yapılan işyerleri için hak sahiplerinin geri ödeme yapmasını beklemek devletin kendi kusurunu depremzedeye yüklemesi değil midir? Bu nedenle bu durumda olan hak sahiplerine kullanılabilir işyerleri sağlanmalıdır. 12 Kasım depremi ile il olduk 8 yılda sekizinci valimiz göreve başladı. Daire müdürleri sürekli değişiyor. Hizmette devamlılık ilkesi liyakate göre atama yapılması ilkesinden vazgeçilmiş olması siyasi ve gündelik tartışmalar üzerinde Düzce'ye vali, il müdürü atamaları yapılması Düzce'yi ve Düzceliyi bıktırmıştır.

Bıktırıcı bir şekilde sayıp döktüğümüz depremden önce başlayan kültür merkezinin bitirilmesi, yarım kalan devlet hastanesinin ve çavuşlardaki dar gelirli konutlarının bitirilmesi okullarımızın prefabrik ve güvenliksiz binalardan kurtarılması, 14. yılda en büyük temennimizdir. Okul hastane ve ulaşım sorunlarımızın çözümünde şehrin gelişme olanakları gözetilerek planlama dahilinde kamu binaları yapılmasını istiyoruz. Ancak en önemlisi artık unutmaya başladığımız afetin izlerinin silinmesi değil bilince dönüştürülmesi için yerel ve merkezi yöneticilerle Üniversitenin ve sivil toplum örgütlerinin katılımı ile zemin yapısı depremde ayakta kalan ve diğer güvenliksiz binaların sorunlarının çözümü için işbirliği ile bir merkez oluşturulmalı ve eğitim araştırma ve halkın farkındalığının yükseltilmesi için halkın katılımı odaklı çalışmalar yapılması anıt müze enstitü ve benzeri kurumsal yapıların Düzce kazandırılması gerekmektedir. Yerel yönetimlerin oy kaygısı ile bilimsel değil rant odaklı kat artış kararları alması ve hasarlı binaların çözümüne el atmaktan geri duran halleri yine felaketlerin davetçisidir. Biz diyoruz ki, hep beraber Düzce'nin girişine şunu yazalım 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerinden öğrendiklerimizi unutmadık. Hep beraber sağlıklı ve güvenli yeni bir kent kurduk.

Her yıl dönümünde tekrar tekrar saydığımız yıllardır çözemediğimiz sorunları bir daha konuşmak zorunda kalmamak dileğiyle. 17 Ağustos ve 12 kasım depremlerinde kaybettiklerimizi ve depremi unutmadık unutturmayacağız."

Ayşegül Şenel Can son olarak 45 ilde kentsel dönüşüm alanında yıkım olduğunu belirterek "Bu illerin içinde Düzce yok. Düzce'de yıkılacak binamı yok, bunları görecek yetkilimi yok" diyerek tepkisini dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber