'İndirimi kuruş kuruş yapıyoruz petrol dolar dolar yükseliyor'

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 18 Ağustos 2013 02:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'İndirimi kuruş kuruş yapıyoruz petrol dolar dolar yükseliyor'

Enerji Bakanı Yıldız, akaryakıtta 3-4 kuruş indirimi düşünürken, Mısır'daki olayların ham petrol fiyatını 7-8 dolar artırdığını söyledi. Yıldız “Batı'nın foklara, petrole bulanan kuşlara verdiği değeri inşallah insanlığa da vereceği düşüncesindeyim” dedi.

Mısır'da yaşanan siyasi iktidarsızlığın enerji piyasasını önemli ölçüde etkilediğini söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, darbe öncesi 103 dolar olan dünyada petrol varil fiyatlarının 110-111 dolar civarına çıktığına dikkat çekti. Yıldız “Biz kuruş kuruş indirimin hesabını yaparken, petrol fiyatları dolar dolar artıyor. Siyasi istikrarsızlık ülkemize ve bölgemize de büyük bir yük olmaya başladı” dedi. ARAS EDAŞ ve ARAS EPSAS Hisse Devir Teslim Töreni'ne katılmak üzere Erzurum'a giden Yıldız, toplantının ardından gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Dünyada 90-91 milyon varil civarında ham petrolün kullandığını dile getiren Yıldız, şunları söyledi:

Petrol 111 doları zorluyor

“Mısır'da üretim 700 bin variller civarında. Mısır, petrol üreticiliği açısından baktığımızda OPEC üyesi olmayan tek Afrika ülkesi. Dikkatlerinizi çekmek isterim Mısır'da askeri darbe olmadan önce ham petrolün varili 103 dolar civarındaydı. Şu anda 110-111 doları zorlamaya başladı. Biz Türkiye'deki petrol ürünleriyle alakalı kuruş kuruş hesap ederken, 'acaba dağıtım şirketleri 3-4 kuruş indirebilir mi?' diye düşünürken, ham petrol fiyatının dolarlarca etkilendiğini görüyoruz. 7-8 dolarlık artışın işimizi zorlaştırdığını belirtmek isterim. Suriye, Irak ve Lübnan ile ilgili siyasi istikrarsızlıkların da bir yük olduğunu söylemek lazım.” Yıldız, Mısır'da yaşanan katliamların insanlığın öldüğü nokta olduğuna da vurgu yaparak, “Mısır'daki insani olaylar hafızalardan silinmeyecek. Batı dünyasının foklara, petrole bulanan kuşlara verdiği değeri inşallah insanlığa da vereceği düşüncesindeyim” dedi.

Aras 1.5 milyarlık yatırım yapacak

Türkiye'nin iki önde gelen grubu Çalık ve Kiler gruplarının ortaklığında kurulan ARAS Elektrik Dağıtım AŞ, Erzurum, Ağrı, Ardahan, Bayburt, Erzincan, Kars ve Iğdır'da elektrik dağıtım hizmetini üstlendi. İhale bedeli 128.5 milyon dolar olan elektrik dağıtım bölgesine toplamda 1.5 milyar liranın üzerinde yatırım yapılacak. Elektrik dağıtımında önem taşıyan bir hizmetin özel sektöre devredildiğini, bu sorumluluk çerçevesinde çalışacaklarını söyleyen Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık “Sahip olduğumuz şey önemli. Geçmişte fabrikalar 5-6 saat elektrik olmazdı çalışmazdı. Bugün Irak'ta benzer bir durum yaşanıyor” dedi. Kiler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nahit Kiler ise kayıp kaçağa dikkat çekti. Yüzde 40'a varan kayıp kaçak oranı olduğunu belirten Kiler, her yıl 70 milyon TL indirim yapılarak bu oranın azaltılacağını kaydetti. Kiler “Kaçağın cezası tüm herkesin cebinden çıkıyor. Kimsenin bir başkasının hakkını alma,cezasını çekme gibi bir şansının olmadığını düşünüyoruz. Bu işin kaybedeni dağıtım şirketi ve devlet değil. Evine kaliteli elektriğini alamayan vatandaşta olacaktır. Bu yatırımlarla kayıp kaçağın azalmasıyla bölgedeki sanayici ve hem şehrilerimiz rahatlayacak hizmetin kalitesi artacaktır” diye konuştu.

ENERJİ ÖNEMLİ BİR AÇIK UNSURU

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, elektrikteki kayıp kaçak oranlarının azaltılarak vatandaşın yükünün sınırlanmış olacağını söyledi. Kayıp kaçağın yüksek seyretmesinin faturasına dikkat çeken Şimşek “Kayıp kaçağın azaltılması cari açığı da azaltır. Hâlâ enerji bizim için önemli bir açık unsuru. 60 milyar dolarlık enerji açığı sadece elektrikten kaynaklanmıyor ama sonuçta en büyük sorunun temelinde enerji açığı var. Türkiye komşularının yarısı kadar

şanslı olsa, kendi kendimize yetsek cari fazla verecekti” dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber