Öğretmen adayı erkekler kendine daha çok güveniyor

Necmettin Erbakan Üniversitesince 852 öğretmen adayı üzerinde yapılan araştırmada, kızların erkeklere göre daha stresli olduğu sonucuna ulaşıldı Yrd. Doç. Dr. Avşaroğlu: "Erkeklerin kendine daha çok güvendiği, kızların ise sosyal destek aramayı tercih ederek streslerinden kurtulmaya çalıştıkları söylenebilir"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Ağustos 2013 12:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Öğretmen adayı erkekler kendine daha çok güveniyor

Necmettin Erbakan Üniversitesince 852 üniversite öğrencisi üzerinde yapılan araştırmada, kız öğrencilerin erkeklere göre daha stresli olduğu sonucu elde edildi.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Selahattin Avşaroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, günümüzde hemen hemen her bireyin karşılaştığı stres olgusunun, modern insanın günlük yaşamının bir parçasını oluşturduğunu söyledi.

Beklentileri karşılamadaki zorluklar, engellenme, sınırlandırmalar, zamana karşı yarış düşüncesi, sınavlar, başarılı olma yüklemeleri gibi olumsuz ve baskılı durumların, stres kaynağı olarak bireyleri sürekli izleyebildiğini belirten Avşaroğlu, stresin, organizmanın fiziksel ve ruhsal sınırlarının zorlanması, tehdit edilmesiyle ortaya çıkan bir durum olduğuna dikkati çekti.

Stresin, organizmanın, kendi yaşamını ve çevreye uyumunu (dengesini) tehdit eden bir unsuru (uyarıcıyı) gösterdiği, varoluşsal değeri olan bir "savaşma ya da kaçma" tepkisi olduğunu ifade eden Selahattin Avşaroğlu, "Psikoloji araştırmalarında, bireylerin farklı özellikleri iyimser davranma eğilimi üzerinde de etkilidir. İyimser olma hem benlik saygısıyla ilintili hem de iyimser bireylerin stres ve hayat koşullarıyla daha iyi mücadele edebildikleri vurgulanmaktadır" dedi.

Kendine güvendikçe üretkenlik duyguları artıyor

Bu genel literatür bilgisinin desteği doğrultusunda öğretmen adaylarının, benlik saygısı düzeylerine göre iyimserlik ve stresle başa çıkma durumlarının kendilerine araştırma konusu oluşturduğunu anlatan Avşaroğlu, şunları kaydetti:

"Bu doğrultuda uzman İzzet Parmaksız ile hedef kitleden veriler toplandı. Araştırmada öğretmen adaylarının benlik saygıları, stresle başa çıkma tarzları, iyimserlik gibi konular veri toplama aracı olarak kullanıldı. Araştırma grubu Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesinde okuyan 543'ü kız 309'u erkek 852 öğrenciden oluştu. Araştırmada, erkek öğretmen adaylarının stresle başa çıkma tarzları alt boyutlarından kendine güvenli yaklaşım ve iyimser yaklaşım alt boyutlarının, kız öğrencilerden anlamlı düzeyde yüksek olduğu görülmüştür. Diğer taraftan kız öğrencilerin sosyal destek arama yaklaşımı alt boyutu puan ortalamaları, erkek öğrencilerden anlamlı düzeyde yüksektir. Bu sonuca göre erkeklerin kendine daha çok güvendiği, kızların ise sosyal destek aramayı tercih ederek streslerinden kurtulmaya çalıştıkları söylenebilir. İnsanlar kendilerine güvendikçe, iyimser, sosyal destek arama becerisi geliştirdikçe; öz güvenleri, kendine yetme, başarma ve üretkenlik duyguları da artmaktadır. Bu da pozitif psikoloji açısından oldukça önemli bulgulardır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber