21 yıl sonra Kato Dağı'ndaki yayladalar

HAKKARİ ile Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesi arasında bulunan ve yıllardan bu yana çatışmalarla gündeme gelen Kato Dağı eteklerindeki Marinüs Yaylası, 'Çözüm süreci' ile gelen huzur ortamıyla yeniden şenlendi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 22 Ağustos 2013 10:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
21 yıl sonra Kato Dağı'ndaki yayladalar

Başta Hakkari olmak üzere Diyarbakır ve Batman illerinden gelen yaylacılar 21 yıl aradan sonra çıktıkları yaylada en huzurlu yaz mevsimini yaşadıklarını söyledi. Çadırlarda konaklayan ve 3 ay boyunca burada kalacaklarını belirten yaylacılar, gelecek yıl daha kalabalık halde yaylaya çıkmayı düşündüklerini söyledi.

Hakkari ile Beytüşşebap arasındaki Kato Dağı eteklerinde bulunan Marinüs Yaylası, 21 yıl aradan sonra sivillere açıldı. Diyarbakır, Batman gibi illerden gelen ve 3 ay boyunca kalmayı düşündükleri yaylada yanlarında getirdikleri jeneratörleri çalıştırarak çadırlarına kurdukları televizyon sayesinde dünyadaki gelişmeleri izleyen yaylacılar, yaşamlarından memnun olduklarını söyledi. Kadınlar süt sağıp hayvanları otlatırken, erkekler ise çadırlar önünde sigara sarıp, çay içerek zamanlarını geçiriyor.

Marinüs Yaylası'nda hayvanlarından elde ettikleri sütlerle kışlık ihtiyaçlarını hazırladıklarını belirten Hemi Kaygu, 'Çözüm sürecinin' başarıya ulaşmasını istediklerini söyledi. Kürtlerin kendi topraklarında özgürce yaşamayı arzuladığını anlatan Kaygu, şöyle dedi:

"Sayın başbakan artık bu soruna bir çözüm bul. Çözüm süreciyle birlikte aylardır tek silah patlatılmadı. Bu yaylada yaşamak zor. Ancak bu dağlar artık barışa açılsın. Herkesin barışa destek vermesini istiyorum. Bizler acıyı yaşayan anneler olarak diyoruz ki; artık bu kan dursun. Akan kanın yerine barış gelsin. İnsanlar barış içinde yaşasın. Biz kendi anadilimizi istiyoruz. Yaşanan çatışmalardan dolayı 21 yıldır buraya gelemiyorduk. Çözüm süreci ile birlikte ilk kez geliyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber