Okul ve kırtasiye ürünleri denetlenecek

Biz okulların açılmasına az bir süre kala denetimlerimizi de arttırdık. Özellikle ağustos ve eylül ayları kırtasiye ürünleri ve okul kıyafetleri ile ilgili denetimlerin yoğun olarak yapılacağı aylar olacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Ağustos 2013 13:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Okul ve kırtasiye ürünleri denetlenecek

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, okulların açılmasına az bir süre kala okul ve kırtasiye malzemelerine yönelik denetimleri de arttırdıklarını belirterek, özellikle ağustos ve eylül aylarının kırtasiye ürünleri ve okul kıyafetleri ile ilgili denetimlerin yoğun olarak yapılacağı aylar olacağını bildirdi.

Bakan Yazıcı, yaptığı yazılı açıklamada, tüketici ürünlerine yönelik denetimleri 81 ildeki ticaret il müdürlükleri vasıtasıyla sürdürdüklerini belirterek, ürünleri Türkiye'ye giriş aşamasında olduğu kadar iç piyasaya girdikten sonra da takip edebildiklerinin altını çizdi.

Gümrük ile iç piyasanın birbirinden bağımsız olduğu bir Piyasa Gözetim Denetim sisteminin düşünülemeyeceğine dikkati çeken Yazıcı, Bakanlığın önümüzdeki döneme ilişkin planlarını ve yapılanmasını gümrük ve iç piyasanın entegre olduğu ve etkin bir denetim ve takip mekanizmasının oluşturulduğu bir yapı üzerine kurduğunu vurguladı.

Yazıcı, hali hazırda 119 olan ve önümüzdeki dönemde sayılarını 300'e çıkarmayı planladıkları, konusunda uzman denetmenler eliyle etkin bir piyasa gözetimi ve denetimi yapmayı planladıklarını belirterek, piyasa gözetimi ve denetimine bakış açılarının sadece ürünlere ilişkin uygunluk kontrollerinden ibaret olmadığını, yapılan faaliyetin öncelikle bireyin sonra da tüm toplumun sağlığının korunmasına yönelik bir adım olarak kabul ettiklerini bildirdi.

- Güvensizlik oranı azaldı

Kırtasiye, okul önlüğü ve ayakkabılarına yönelik 5-9 Eylül 2011 tarihinde Ankara, İstanbul, İzmir ve Gaziantep illerinde gerçekleştirilen denetimleri hatırlatan Yazıcı, bu denetimlerde 43 firmada 33 bin 556 adet ürünün denetlendiğini, 28 firmanın 12 bin 718 adet ürününün ilgili düzenlemelere aykırı olduğunun tespit edildiğini anımsattı.

Yazıcı, o dönemde genel olarak denetim sayılarına bakıldığında kırtasiye ürünlerindeki güvensizliğin yüzde 53, çocuk ayakkabılarındaki güvensizlik oranının da yüzde 87 olduğunu belirterek, bu firmalara yönelik güvensiz ürünlerin toplatılması, piyasaya arzının yasaklanması ve ilanına ilişkin idari yaptırımların uygulandığını, 2011 yılı için uygulanan idari para cezası miktarının 554 bin 715 lira olduğunu kaydetti.

Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğünce 2012 yılında da ağustos ve eylül aylarında okul kıyafetleri, ayakkabılar ve kırtasiye malzemeleri konularında denetimler yapıldığına dikkati çeken Yazıcı, kırtasiye sektöründe 47 firmanın 9 bin 49 ürünü denetlendiğini, güvensizlik tespit edilen 11 firmanın 2 bin 200 ürünü için 148 bin 237 lira idari para cezası kesildiğini bildirdi.

Sonuçlarda 2011 yılına oranla ciddi bir düzelme görüldüğüne işaret eden Yazıcı, 2011 yılında kırtasiye oranlarında yüzde 53 olan güvensizlik rakamının 2012 yılında yüzde 24'e düştüğünü, tüm ürünlerdeki güvensizliğin ise 2011 yılında yüzde 38,64 iken 2012 yılında yüzde 8,73'lere düştüğünü kaydetti.

Yazıcı, 16 Eylül'de okulların açılacağının altını çizerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Dolayısıyla biz okulların açılmasına az bir süre kala denetimlerimizi de arttırdık. Özellikle ağustos ve eylül aylarında kırtasiye ürünleri ve okul kıyafetleri ile ilgili denetimlerin yoğun olarak yapılacağı aylar olacak. Bu denetimler Genel Müdürlüğümüzce yapılan risk analizleri sonucunda belirlenen adreslerde yapılacak. Bu denetimlerde kırtasiye ürünlerinde ağır metallerle ilgili kontroller de yaptırılacak. Denetimler Genel Müdürlüğümüz koordinasyonunda 22-23 Ağustos tarihlerinde Trabzon, 26-27 Ağustos tarihlerinde İstanbul, 28-29 Ağustos tarihlerinde İzmir ve 6 Ağustos'ta Şanlıurfa illerinde yapılacak. İlave olarak Adana, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, Kayseri ve Konya illerinde okul kıyafetleri ve ayakkabıları denetlenecek. Bakanlık olarak ürün güvenliği konusundaki politikamız (Güvensiz ürüne karşı sıfır tolerans)."

Hedeflerinin hem firmalar hem de tüketici nezdinde bir anlayış değişikliğini gerçekleştirerek ürün güvenliği bilincini topluma yerleştirmek olduğunu vurgulayan Yazıcı, böylece, piyasada bir otokontrol mekanizmasının kurulmuş olacağını ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber