TSK'da devir teslim sessiz sedasız yapıldı

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) 4 ana unsurunu oluşturan Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri ile Jandarma Genel Komutanlığı'ndaki son iki gün içindeki komutan devir teslim törenlerinin "sessiz - sedasız" bir biçimde yapılması, Ankara kulislerinde merak uyandırdı.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 24 Ağustos 2013 10:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TSK'da devir teslim sessiz sedasız yapıldı

Aydın HASAN

TSK'nın komuta kademesindeki 4 önemli değişiklikle ilgili törenlerin kamuoyunun gözünden uzak bir şekilde yapılması, Yüksek Askeri Şura sürecinde, Türk siyasi tarihine not düşelecek bazı gelişmelerin yaşandığı kuşkusuna neden oldu.

Önce hava ve jandarma değişti

Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile Jandarma Genel Komutanlığı'ndaki devir teslim törenleri dün yani perşembe günü sadece askeri protokolün katıldığı dışa kapalı bir ortam içinde yapıldı. Deniz ve Kara Kuvvetleri'ndeki devir teslim töreni de, bugün yani cuma günü aynı atmosfer içinde yapıldı. Genelkurmay Başkanlığı'nın devir teslim törenleri konusunda bir açıklamada bulunmaması, komutanlıkların internet sitesinde de dün ve bugün itibariyle hiç bir bilgiye yer verilmemesi dikkat çekti.

4 komutan değişmişti

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin komuta kademesi, Ağustos ayının başında yapılan Yüksek Askeri Şura toplantısının ardından önemli ölçüde yeniden şekillenmişti. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, 2015 yılına kadar görevine devam ederken, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanması beklenen Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu'nun emekliliğe sevkedilmesi YAŞ'ın sürpriz gelişmelerinden birini oluşturdu. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hulusi Akar getirildi. Korgeneral Akın Öztürk Hava Kuvvetleri Komutanı, Koramiral Recep Bülent Bostanoğlu Deniz Kuvvetleri Komutanı, Orgeneral Servet Yörük Jandarma Genel Komutanı oldu.

Jandarma ve havada tören

Alınan bilgilere göre; dün ilk devir teslim töreni Jandarma Genel Komutanlığı'nda yapıldı. Törende; İstiklal Marşı'nın söylenmesinin ardından Orgeneral Kalyoncu'nun emeklilik kararı, Orgeneral Servet Yörük'ün Jandarma Genel Komutanlığı'na atanma kararnameleri okundu. Yörük'e komutanlık amblemi takılırken, Kalyoncu'ya da komutanlığı döneminde gönderde tutulan komutanlık forsu verildi. Tören, konuşmaların ardından sona erdi.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndaki tören ise dün öğleden sonra yapıldı. Bu törende de, aynı şekilde emeklilik ve atama kararları okundu ve Korgeneral Öztürk'e komutanlık amblemi takıldı. Korgeneral Öztürk, 30 Ağustos tarihinde orgeneralliğe terfi edecek. Görevini devreden Orgeneral Mehmet Erten, orgenerallikteki süresi dolmadığı için bir yıl süreyle YAŞ üyesi olarak atanmıştı. Erten'in 30 Ağustos'ta emeklilik dilekçesi verebileceği belirtildi.

Bugün komuta kademesi değişti

Kara ile Deniz'de ise devir teslim törenleri bugün yani cuma günü yapıldı. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Murat Bilgel görevini Koramiral Recep Bülent Bostanoğlu'na; Kara Kuvvetleri Komutanı Hayri Kıvrıkoğlu ile Orgeneral Hulusi Akar'a devretti. Bu iki tören de, sessiz bir biçimde yapıldı. Bugün itibariyle dört komutanlığın internet sitelerine göreve yeni başlayan komutanların biyografileri konuldu. Kuvvet komutanlıklarındaki devir teslim törenleri, önceki yıllarda Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Milli Savunma Bakanı'nın katılımları ile yapılıyordu. TSK'nın 4 önemli unsurunun komutanlarıyla ilgili törenlerinin bu yıl devlet yöneticilerinin katılımı olmayarak yapılması ve kamuoyunun gözünden uzak tutulması merak uyandırdı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber