Demokratikleşme paketinde 301'inci madde yumuşatılıyor

Demokratikleşme paketinde, "Türk milleti, devlet, hükümet, yargı, asker ve polisi aşağılamakla" ilgili 301'inci madde de yer aldı. Madde "Türk milletini aşağılamak" olarak daraltılacak

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 25 Ağustos 2013 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Demokratikleşme paketinde 301'inci madde yumuşatılıyor

ZÜBEYDE YALÇIN

Çalışmaları bir süredir devam eden demokratikleşme paketi kapsamında yer alabilecek maddeler ile ilgili hükümetin yürüttüğü çalışmada taslak metin ortaya çıktı. Alevilere, azınlıklara, Kürtlere, ayrımcılığa uğradığını ileri süren kesimlere kadar birçok alanda değişiklikler öngören paketi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan kurmayları ile nihai olarak masaya yatıracak. Düzenlemelerin kamuoyundaki etkileri, eksikler ya da daha sonra çıkartılabilecek hükümler belirlenmeye çalışılacak. Paket, son şeklini Erdoğan başkanlığında yapılan toplantılardan sonra alacak. Paket kapsamında Türk Ceza Kanunu'nun 301'inci maddesinin de bulunduğu öğrenildi. Madde, "Türk Milleti, devlet, TBMM, hükümet, yargı, asker ve polisi aşağılayanlara" iki yıla kadar hapis cezası verilmesini" öngörüyor. Pakette yer alan düzenlemeyle maddenin kapsamı "Türk milleti" ile sınırlı tutulacak. "Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, Devletin yargı organları, Devletin askerî veya emniyet teşkilatını alenen aşağılamak" ise bugünkü gibi suç olmaktan çıkacak, ancak kanundaki diğer maddelerde tanımlı fiillere uyması halinde suç olarak değerlendirilecek. Türk milletini aşağılama suçuna soruşturma açılması için yine Adalet Bakanı'nın izni aranacak.

DAVALARA AB TEPKİSİ

Orhan Pamuk başta olmak üzere çok sayıda yazar, gazeteci ve aydın hakkında açılan davalara, AB'den tepkiler gelince maddede bazı değişiklikler yapılarak "Türklük" , "Türk milleti" olarak değiştirildi ve soruşturma açılması Adalet Bakanı'nın iznine bırakıldı. Ancak AİHM, Taner Akçam davasında Bakana yetki verilmesinin düşünce ve ifade özgürlüğünü güvence altına almadığını, maddenin kapsamının çok geniş olduğunun altını çizerek Türkiye'yi mahkûm etmişti.

301'DEN YARGILANMAK İSTENENLER

Türk Ceza Kanunu'nun yürürlüğe girdiği 2005'ten bu yana 301'inci madde kapsamında yargılanması istenenler arasında yazar Orhan Pamuk da yer almıştı. Pamuk'a "1 milyon Ermeni ile 30.000 Kürdün öldürüldüğü" yönündeki açıklamaları nedeniyle dava açılmak istenmişti. Dava açılan isimler arasında Hrant Dink, Elif Şafak, Murat Belge, Abdurrahman Dilipak, İsmail Beşikçi, Ragıp Zarakolu gibi isimler de bulunuyor. Ancak Adalet Bakanı'na soruşturma yetkisi verildikten sonra bu isimler ile ilgili izin çıkmadı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber