'Yabancı hekim getirmek yerine Türk Hekimlerinin Sorunlarını Çözün'

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 20 Şubat 2006 16:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanın 'yabancı doktor getireceğiz' açıklamasına tepki gösteren Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, "Sayın Başbakanın bu açıklaması hekimlerimizi incitmiştir. Türkiye'de hekim sayısının yetersiz olduğu doğrudur. Fakat iktidar bunu söylerse yaman bir çelişki ortaya çıkıyor. Çünkü Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan Sağlık İstatistikleri 2003 adlı kitapta Türkiye'de 2003 yılındaki hekim sayısı 95190 olarak verilirken, 2005 yılı hedefi olarak 89000 hekim sayısı belirlenmiştir. Yani bakanlık daha az doktorla hizmeti hedeflemektedir. O zaman niçin yabancı hekim getirilecek anlamak mümkün olamayacağını savundu.

Kahveci, "Türk hekimi kısıtlı imkanlara rağmen hekimlik görevini büyük bir özveri ile en iyi şekilde yapmaktadır. Son zamanlarda yurt dışından bir çok hasta Türkiye'ye gelerek tedavi olması bunun en büyük kanıtıdır. Bizim insanımız alt yapı yetersizliğinden yurt dışına tedaviye gidiyor. Hükümet dışarıdan doktor getirmek yerine Türkiye'de hekim dağılımını doğru düzgün yapsa ve sağlıkta altyapı ve teknik yetersizlikleri düzeltse hiçbir sorun kalmaz. Bugün ne yazık ki hükümet yetkilileri Atatürk'ün "Beni Türk Hekimlerine Emanet Ediniz" felsefesini unutarak Yabancı Doktor fikrinde birleşiyorlar. Biz Başbakana Atatürk'ün sözünü hatırlatıyor ve Başbakandan yabancı doktor getirmek yerine Türk hekimlerinin sıkıntılarını gidermesini istiyoruz. Ayrıca getirilecek yabancı doktorla vatandaş nasıl anlaşacak ? Hükümet her doktorun yanına bir de tercüman mı verecek ? Böyle bir uygulama hastayla doktor arasındaki diyalogu bitirir. "dedi.

Yabancı hekim getirilmesine ucuz işgücü mantığı ile bakılıyorsa sonucun felaket olacağını belirten Kahveci sözlerine şöyle devam etti: Pakistan, Moldova, Hindistan, Çin ve Rusya gibi ülkelerden ucuza hekim transfer edilecekse bu Türkiye'nin sağlığına ağır faturalar çıkartır. Sağlıkta ucuz olsun isterse yabancı olsun gibi bir mantıkla hareket etmeye vatandaşın sağlığı üzerinde oyun oynamaya kimsenin hakkı yoktur. Böyle bir uygulama ile hasta doktor ilişkisi tüccar müşteri ilişkisine dönüşür. Ucuz hizmetin karşılığının ne olacağını herkes bilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber