Sağlık Bakanlığındaki yeni döner sermaye yönergeleri ne getiriyor?

Haber Giriş : 22 Şubat 2006 00:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2006 yılı için hazırlanan birinci, ikinci ve üçüncü basamağa yönelik döner sermaye yönergeleri yürürlüğe girdi. Taban puan kaldırılırken, katsayılarda değişiklik yapıldı. Eğitim hastanelerinde olduğu gibi devlet hastanelerinde de bilimsel çalışma destek puanı getirilerek, bilimsel çalışma yapılması teşvik edildi

Helin Aygün / Ankara

Sağlık Bakanlığı'na bağlı döner sermayeli kurumlarda görevli personele, 2006 yılında döner sermayeden yapılacak ek ödemenin oranları ve usulleri belirlendi. 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren geçerli olan yönergelere göre, eğitim ve araştırma hastanelerindeki başhekimlerin hizmet alanı-kadro unvan katsayısı 7'ye, başhekim yardımcılarının katsayısı 3.5'a yükseltildi. Birinci basamakta görevli il sağlık müdürleri için bu katsayı 6, sağlık ocağı sorumlu hekim ve başhekimler için 1.25 olarak belirlendi.

Eğitim hastaneleri kadro-unvan katsayılarında yapılan yeni düzenlemeyle de klinik şefinin katsayısı 2.0, klinik şef yardımcısının katsayısı 1.65 olarak tespit edildi. Eğitim ve araştırma hastanelerinde klinik şefi, şef yardımcısı, başasistanlar ve uzmanlar için bilimsel çalışma destek puanı, önceki yıl içerisinde, bilimsel çalışmalardan toplam 500 puan almaları halinde uygulanacak. Birinci basamak sağlık kuruluşlarında görevli personele verilecek döner sermaye gelirlerini düzenleyen yönergeye göre ise, sağlık müdürlüğü, sağlık grup başkanlıkları ile 112 acil sağlık hizmetlerinde çalışan personel ile o dönem eğitim faaliyetlerinde görevli eğiticilere, il performans puan ortalamasının yüzde 10'u oranında ek puan verilecek.

Sağlık Bakanlığı, birinci basamak sağlık kurumlarında görevli personel ile ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumlarında görevli personele döner sermaye gelirlerinden ek ödeme yapılmasına dair iki yönerge yayımladı.

Sağlık Bakanlığı'na bağlı döner sermayeli kurumlarda görev yapan memurlar ile sözleşmeli olarak istihdam edilen sağlık personelini, kadrosu Maliye Bakanlığı'na ait olup döner sermaye işletmelerinin muhasebe birimlerinde görev yapan personeli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 38'inci maddesine göre Sağlık Bakanlığı'na bağlı sağlık kurumlarında görevlendirilen personeli kapsayan yönergeler, personel tanımını da değiştirdi. Yönergelere, ücretleri döner sermayeden karşılanmak kaydıyla çalıştırılan sözleşmeli personel de eklendi.

Eğitim hastaneleri kadro-unvan katsayılarında yapılan yeni düzenlemeyle, klinik şefinin katsayısı 2.0'a, klinik şef yardımcısının katsayısı 1.65'e yükseltildi. Katsayılar başasistan, uzman ve yan dal asistanları için 1.35, asistanlar için ise 1.0 olarak belirlendi.

Puanlama sistemi değişti

Yönergeyle, ikinci ve üçüncü basamaktaki hekimler için bilimsel çalışma destek puanlaması değiştirildi. Eğitim ve araştırma hastanelerinde klinik şefi, şef yardımcısı, başasistanlar ve uzmanlar için geçtiğimiz yıl, ?Eğitim Personelinin Nitelik ve Seçim Esasları Hakkında Yönetmelik?e göre 40 puan alma şartı aranırken, yapılan değişlikle, puanlama sistemi değiştirildi. Buna göre, bilimsel çalışma destek puanı, önceki yıl içerisinde, bilimsel çalışmalardan toplam 500 puan almaları halinde uygulanacak. 2005 yılı yönergesine göre, SCI ve SCI Expanded'da yayınlanmış her bir yurtdışı araştırma makalesinde birinci isim 50, ikinci isim 40, üçüncü ve sonraki isimler 30 puan alırken, buna denk gelecek şekilde, 2006'da birinci isim 500, ikinci isim 400, üçüncü isim ise 300 puan alacak. Bilimsel çalışma destek puanı, klinik şefi, şef yardımcısı, başasistan ve uzmanların bir önceki yıl içinde yaptığı bilimsel çalışmalardan toplam 500 puan almaları halinde her ay, hastane hizmet puan ortalamasının şef ve şef yardımcılarına yüzde 30'u, başasistanlar ve uzmanlara yüzde 10'u oranında verilecek.

Benzer uygulama, birinci basamak ve devlet hastaneleri için de geçerli olacak. Birinci basamakta görev yapan personele, belgelemeleri halinde, yapılan mesleki bilimsel çalışmalara istinaden ek puan verilerek bilimsel çalışma yapılması teşvik edilecek.

Birinci basamaktaki hekimler de ikinci ve üçüncü basamaktakiler gibi SCI ve SCI Expanded'da yayınlanmış her bir yurtdışı araştırma makalesinde birinci isim olduklarında 500, ikinci isim olduklarında 400, üçüncü isim olduklarında da 300 puan alacak.

SCI'daki atıf 200 puan

Atıf puanlarında yapılan değişiklikle, birinci, ikinci ve üçüncü basamakta görevli hekimler, SCI ve SCI Expanded'da yayınlanmış makalelerde atıf almış her bir yayın için isim sıralamasına bakılmaksızın yayın başına 200 puan, SCI ve SCI Expanded dışındaki makalelerde atıf almış her bir yayın için isim sıralamasına bakılmaksızın yayın başına 50 puan alacak. 2005 yılı ikinci-üçüncü basamak döner sermaye yönergesine göre, bu puanlar, atıf almış her bir yayın için, isim sıralamasına bakılmaksızın yayın başına, toplam atıf puanı 100 puanı geçmemek kaydı ile 10 puan olarak belirlenmişti.

Taban puanı kalktı

Hekim dışı personelin mesai dışı çalışma puanı hesaplaması, nöbet haricinde, mesai dışı çalışma saatinin 20 yerine 30 ile çarpılmasıyla hesaplanacak. 2005 yılı yönergelerindeki, ?taban puan? tanımı yeni yönergeden çıkarıldı. Taban puan, döner sermaye komisyonunca, o ödeme dönemi için bütün personele verilecek hastane hizmet puan ortalamasının yüzde 10'una kadar belirlenecek puan anlamına geliyordu. 2006 yılında, Sağlık Bakanlığı merkez teşkilatında ve Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi Başkanlığı'nda görevlendirilen personele, süre sınırı aranmaksızın, asıl kadrosunun bulunduğu kurumdan ek ödeme yapılacak. Bu şekilde yapılan görevlendirmelerde personel, hastane hizmet puan ortalaması ve kendi kadro-unvan katsayısı esas alınarak değerlendirilecek. Bakanlık istihdam planlama kurulunca, ihtiyaç planlaması yapılan yerlerde resen geçici olarak görevlendirilen uzman hekim, uzman diş hekimi, hekim ve diş hekimleri, hastane hizmet puan ortalaması ve kendi kadro-unvan katsayısı esas alınarak değerlendirilecek. Bu şekilde tavan ek ödeme tutarına ulaşılamaması halinde, toplam olarak tavan ek ödeme tutarını geçmeyecek şekilde ayrıca, bunlara gittikleri yerden de ek ödeme yapılabilecek.

Sendikalarda en çok üye şartı aranmayacak

Haftada bir gün izinli sayılan sendika yönetim kurulu üyesi sağlık personeli, izinli sayıldığı günlerde, hastane hizmet puan ortalamasından değerlendirilecek. Yönergelerle, döner sermaye komisyonunun teşkilinde yer alacak sağlık ve sosyal hizmet işkolu sendikasının ?en çok üyeye sahip olması? şartı kaldırıldı.

İkinci basamağa ek puan

İhale-satın alma komisyonu üyeleri, ayniyat saymanları, muayene komisyonu üyeleri, sayman mutemetleri ile kalite yönetimi çalışmaları için oluşturulan ekiplerde, hasta hakları kurulu ve birimlerinde, bu yönerge kapsamında oluşturulan inceleme heyetinde ve döner sermaye komisyonunda görevli personele, hastane hizmet ortalamasının yüzde 10'u oranında verilen ek puan, o dönem eğitim faaliyetlerinde görevli eğiticilere de verilecek. İkinci basamak sağlık kurumlarında çalışan personel, yapılan mesleki bilimsel çalışmalara istinaden ek puan alacak. Ek puan, belgelemenin yapıldığı dönemi takip eden dönem için verilecek. Bu işlemlerle ilgili gerekli takip ve kayıtlar, başhekimce yerine getirilecek.

Performans puanları değişecek

Yönergelerden ?taban puanı? tanımı çıkarıldığı için ?net performans puanı hesaplamaları? da değişti. Net performans puanı hesabında, devlet hastanesi başhekimleri ve başhekim yardımcıları için uygulanan 1.8 katsayısı 2.00'a yükseltildi.

İkinci ve üçüncü basamakta bir kliniğe bağlı olarak çalışmayan hekimlerin, net performans puanı hesaplamalarında, bilimsel çalışma destek puanı da kullanılacak. İkinci ve üçüncü basamakta, Sağlık Bakanlığı Yataklı Tedavi Kurumlarında Kurumsal Kaliteyi Geliştirme ve Performans Değerlendirme Yönergesi yürürlüğe girinceye kadar, kurum performans katsayısı ?1? olarak uygulanacak. Devlet hastanesiyken eğitim ve araştırma hastanesi yapılan hastanelerde, kliniklerin oluşturulması ve kliniklerin işlerlik kazanması sürecinde, yönergenin ikinci basamak ile ilgili esas ve usulleri uygulanacak. Ancak, bu durumda hizmet alanı-kadro unvan katsayıları klinik şefleri için 2.20; klinik şef yardımcılar için 2.10; başasistan, uzman, yan dal asistanları için 2.00 ve asistanlar için 1.10 olarak uygulanacak. Birinci basamakta ise ?kurum performans katsayısı? ilk kez hayata geçirilecek. Kurum performans katsayısı, ödeme dönemi için Sağlık Bakanlığı Birinci Basamak Kurumsal Kaliteyi Geliştirme ve Performans Değerlendirme Yönergesi'ne göre, tespit edilen 1 veya 1'den küçük olan katsayıyı ifade ediyor.

Uzman katsayısı 2.0

Yönerge kapsamındaki eğitim ve araştırma hastaneleri ve devlet hastanelerinde çalışan personel için tavan ek ödeme tutarına esas belirlenen katsayılarda herhangi bir değişiklik yapılmadı. Ancak, personelin unvanı, görevi, çalışma şartları, ameliyathane, yoğun bakım, doğumhane, yeni doğan, süt çocuğu, yanık, diyaliz, acil servis ve kemik iliği nakil ünitesi gibi özellik arz eden riskli bölümlerde çalışma gibi unsurlar dikkate alınarak hazırlanan, hizmet alanı-kadro unvan katsayısı çizelgesi değiştirildi. Yeni katsayıların bir kısmı şöyle:

* İkinci ve üçüncü basamakta hizmet alanları, kadrolar ve unvanlardan bazıları: Hizmet alanı-kadro-unvan katsayıları Katsayı Baştabip (eğitim ve araştırma hastaneleri) 7.00 Baştabip yardımcısı (eğitim ve araştırma hastaneleri) 3.50 Baştabip 5.00 Baştabip yardımcısı 2.50 Klinisyenler (uzman tabip, uzman diş tabipleri) 2.00 Klinisyenler (tabip, diş tabipleri) 1.10 Tıpta Uzmanlık Tüzüğünde belirtilen dallarda bu tüzük hükümlerine göre uzman olanlar 2.00 Genetik, biyokimya ve mikrobiyoloji gibi laboratuvar hizmetlerinde çalışan tıpta uzmanlık eğitimi almış olanlar 2.00 Yoğun bakım, yenidoğan, yanık ve diyaliz ünitelerinde sürekli çalışan uzman tabipler 2.00 Yoğun bakım, yenidoğan, yanık ve diyaliz ünitelerinde sürekli çalışan pratisyen tabipler 1.10 Tabip muayene ve girişimsel işlemler puanı bulunmayan uzman tabipler ile yoğun bakım, yenidoğan, yanık ve diyaliz üniteleri dışındaki tıbbi ve idari ünitelerde çalışan uzman tabipler ve tabipler 0.80

Başhemşire 0.70

Eczacılar 0.70

Döner Sermaye Saymanlık Müdürü 1.00 Ameliyathane, yoğun bakım, doğumhane, yenidoğan, süt çocuğu, yanık, diyaliz, acil servis ve kemik iliği nakil ünitesinde çalışan sağlık hizmetleri sınıfı personeli 0.50

Sağlık hizmetleri sınıfı personeli 0.40 Ameliyathane, yoğun bakım, doğumhane, yenidoğan, süt çocuğu, yanık, diyaliz, acil servis ve kemik iliği nakil ünitesinde çalışan genel idare hizmetleri sınıfı, teknik hizmetler sınıfı, yardımcı hizmetler sınıfı personeli 0.30

* Birinci basamak için belirlenen hizmet alanı-kadro-unvan katsayılarının bazıları:

Hizmet alanı-kadro-unvan katsayıları Katsayı İl sağlık müdürü 6.00

Sağlık müdür yardımcısı (gelir tahakkuk memuru) 3.25

Sağlık müdür yardımcısı 3.00

Şube müdürü (idari ve mali işler, gider tahakkuk memuru) 1.75 Şube müdürü, hasta hakları il koordinatörü 1.50

Halk sağlığı laboratuvar müdürü 1.50

Uzman tabipler ve TUT'ta belirtilen dallarda bu tüzük hükümlerine göre uzman olanlar 1.25

Koruyucu sağlık hizmetlerinde aşılama, eğitim, denetim, çevre sağlığı, mobil sağlık hizmetleri gibi görevlerde fiilen görev yapan tabip ve diş tabipleri 1.00

Sağlık müdürlüğü, sağlık grup başkanlıklarında ve sağlık kuruluşlarında çalışan tabip ve diş tabipleri 1.00

Sağlık grup başkanı 1.75

Sağlık ocağı sorumlu tabibi ve baştabipler 1.25

112 acil sağlık komuta merkezi baştabibi 1.50

112 acil sağlık istasyonlarında çalışan sorumlu tabip 1.25

Sağlık hizmetleri sınıfı personeli 0.40 Teknik hizmetler sınıfı personeli 0.40 Döner sermaye saymanlık müdürü 1.00 Döner sermaye saymanlık müdür yardımcısı 0.70 Toplum sağlığı merkezinde çalışan sorumlu tabip 1.75 Toplum sağlığı merkezinde çalışan pratisyen tabip 1.00

medimagazin.com.tr

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber