Özürlü memurlara emeklilik müjdesi

Haber Giriş : 22 Şubat 2006 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emekli Sandığı çalışma gücünü % 40 ve üzeri kaybeden ve en az 15 yıl fiili hizmeti olan memurların da emekli olabileceğini açıkladı

AKP İstanbul Milletvekili Lokman Ayva'nın girişimi sayesinde geçen yıl torba yasaya eklenen hüküm sayesinde Emekli Sandığı, özürlülerle ilgili tarihi bir karar aldı. Emekli Sandığı Yönetim Kurulu 3 Şubat'ta aldığı kararla, özürlü kadrosuyla işe girmemiş olsa da aradan geçen sürede çalışma gücünün yüzde 40 ve üzerini kaybetmiş, 15 yıl fiili hizmeti bulunan memurların da emekli olabilmesini sağlayacak.

AKP'li Lokman Ayva'nın girişimi kamuda çalışan binlerce özürlü memurun umut ışığı oldu.

Emekli Sandığı Yönetim Kurulu 3 Şubat 2006'da aldığı 19 No'lu kararla, Emekli Sandığı Yasası'nda, 27 Nisan 2005'te yürürlüğe giren Torba Yasaya, AKP'li Lokman Ayva'nın girişimiyle eklenen hüküm doğrultusunda yapılan değişikliği yorumladı.

Yasanın 39'uncu maddesindeki, ?Göreve girişlerinde, Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmeliğe uygun olarak alınmış ve raporda sakatlık oranı en az yüzde 40 olanlardan fiili hizmeti 15 yıl olanların istekleri üzerine? şeklindeki (J) bendi uyarınca; özürlü kadrosundan işe alınmamış olsa da, ?işe başlarken özürlü olduğunu ve özürlülüğünün eskiye dönük olduğunu? sağlık kurulu raporuyla kanıtlayanlar, 15 yıllık fiili hizmet süresini de doldurmuş olmaları durumunda emekli olabilecekler.

Diyanet'de çalışanlar

Bu sayede işe başlarken çalışma gücü kaybı yüzde 40'ın altında olmasına karşın, 15 yıl içerisinde bu oranın yüzde 40 ve üzerine ulaştığı çok sayıda özürlü memur emekliliğe kavuşabilecek. Geriye dönük sağlık kurulu raporu alınmasında, askerlik muayene belgeleri veya kimi hastalıkların çocukluktan geldiğinin rahatlıkla saptanabilmesi gibi kolaylıkların bulunduğu belirtiliyor.

Bu arada Devlet Bakanı Mehmet Aydın, AKP'li Lokman Ayva'nın Diyanet İşleri Başkanlığı'yla ilgili soru önergesini de yanıtladı. Yanıta göre, Devlet Memurları Yasası uyarınca istihdamı zorunlu olan özürlülerin Diyanet'teki toplam sayısının 788 olduğu görülüyor. Kamuda özürlü çalıştırılması için yüzde 4'lük kontenjan bulunduğu dikate alındığında, Diyanet'te 3 bin 200 civarında övzürlü istihdam edilmesi gerekiyor.

En son 1998'de 424 adet özürlü personel ataması yapıldığını belirten Bakan Aydın, ?Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Genel idare hizmetleri sınıfı kadrolarında boş kadro bulunmaması, boş bulunan kadroların Din Hizmetleri sınıfına ait kadrolar olması özürlülerin istihdam edilmeyişinin esas nedenidir? dedi. Nisan-Mayıs döneminde özürlü personel alımı ile ilgili sınav yapılması doğrultusunda çalışma yürüttükmlerini belirten Aydın, ?Bu konuda herhangi bir şikayet olmadığı gibi soruşturma yapılıp cezalandırma da yapılmamıştır? dedi.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber